Βουλή: Αυτά είναι τα επίσημα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Πολυεπίπεδη είναι η δέσμη μέτρων έναντι του κορωνοϊου, που αποφασίστηκαν στη Διάσκεψη των Προέδρων κατόπιν εισήγησης του Προέδρου της Βουλής, με στόχο την αποφυγή συγχρωτισμού και συνεπώς τη διασφάλιση της υγείας υπαλλήλων και βουλευτών και την αποτροπή «μπλακ άουτ» στο κρίσιμο νομοθετικό έργο.

«Δεν πάμε γυρεύοντας. Αυτό είναι το σύνθημα. Ό,τι ευνοεί την άθροιση του κόσμου κοιτάμε να το περιορίζουμε. Κοινώς αυτοπεριοριζόμαστε», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας, ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και επισημαίνοντας την ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία του να παραμείνει η Βουλή ανοιχτή.

Μέτρα περιορισμού επαφών και μετακινήσεων μέχρι νεοτέρας

Στο πλέγμα μέτρων σε επίπεδο περιορισμού προσώπων και μετακινήσεων περιλαμβάνονται τα εξής:

-τέλος και οι μεμονωμένες επισκέψεις πολιτών σε γραφεία βουλευτών εντός κι εκτός Κοινοβουλίου σε Αθήνα (και εκτός κεντρικού κτιρίου) και περιφέρεια μετά το STOP στις συλλογικές επισκέψεις σχολείων και ΚΑΠΗ

-«Πάγος» στα ταξίδια βουλευτών και υπαλλήλων στο εξωτερικό και απαγορευτικό σε αφίξεις από το εξωτερικό

Μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού βουλευτών

Στα μέτρα που αφορούν στην αποφυγή συγχρωτισμού και συνωστισμού κατά το νομοθετικό έργο και προσιδιάζουν στο μοντέλο που εφαρμόζει το Ευρωκοινοβούλιο, εντάσσονται τα ακόλουθα:

-Ολομέλεια: νομοσχέδια με οργανωμένη συζήτηση & «μαστίγιο» για την τήρηση του χρόνου

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κατά τη συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων από την επόμενη εβδομάδα στην  Ολομέλεια, το λόγο θα λαμβάνουν κατόπιν συνεννόησης μόνον οι εισηγητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και από 1 έως 2 ομιλητές ανάλογα με τη βαρύτητα του νομοσχεδίου, ώστε να περιοριστεί δραστικά η ταυτόχρονη παρουσία βουλευτών στην αίθουσα και να μην ξεπερνούν τους 20. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τασούλα το προεδρείο θα είναι εφεξής πολύ πιο αυστηρό και στην τήρηση του χρόνου των ομιλιών.

-Επιτροπές:

1.«Παγώνουν» οι Ειδικές Επιτροπές άνευ νομοθετικού αντικειμένου

2.Συνεδρίαση των Μόνιμων Επιτροπών για την επεξεργασία νομοσχεδίων σε μεγαλύτερες αίθουσες όπως αυτή της Γερουσίας και όποτε είναι δυνατόν στην Ολομέλεια

& πιθανός περιορισμός του αριθμού των συνεδριάσεων αν παραστεί ανάγκη

3.Περιορισμός του αριθμού των προς ακρόαση φορέων με «ταβάνι» τους 6 έναντι των περίπου 25 που προσέρχονταν παραδοσιακά

«Κάβα» κι άλλα μέτρα αν καταστεί απαραίτητο

Με δεδομένο πάντως ότι οι ειδικοί προβλέπουν πως τα δύσκολα για τη χώρα μας όσον αφορά στην εξάπλωση του κορωνοϊού βρίσκονται μπροστά μας, ο Πρόεδρος της Βουλής, επισήμανε ότι στο «οπλοστάσιο» του Κανονισμού της Βουλής υπάρχουν κι άλλες προβλέψεις, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν εφόσον παραστεί ανάγκη.

Σε αυτές συγκαταλέγονται η ψήφιση νομοσχεδίου άνευ συζήτησης, καθώς και η ψήφιση νομοσχεδίων απευθείας στην αρμόδια Επιτροπή έναντι της εισαγωγής του στην Ολομέλεια. Προς ώρας πάντως δεν είναι στις προθέσεις του κ. Τασούλα η ενεργοποίησή τους, καθώς υφίστανται μόνο για εξαιρετικά έκτακτες ανάγκες.

Στη μάχη και η απολύμανση

Στο πλαίσιο της προσπάθειας θωράκισης του Κοινοβουλίου από τον ιό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί προληπτικά και απολύμανση στο σύνολο των χώρων και των γραφείων του κτιρίου.

Κατ’ οίκον περιορισμός για υπαλλήλους ακόμα και με ελαφρά συμπτώματα

Την ίδια ώρα, ο κ. Τασούλας αποκάλυψε ότι υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι της Βουλής στους οποίους έχει συστηθεί από τους γιατρούς της Βουλής ο κατ’ οίκον περιορισμός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό έχει γίνει καθαρά για προληπτικούς λόγους αποφυγής πιθανής διασποράς του ιού και ότι οι ημέρες απουσίας εξαρτώνται από το βάρος των συμπτωμάτων.

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κρούσμα κορωνοϊού σε πρόσωπο που να σχετίζεται με το ελληνικό κοινοβούλιο, εκφράζοντας πάντως την πεποίθησή του ότι στατιστικά θα υπάρξει και γι’ αυτό όπως υπενθύμισε έχει διαμορφωθεί το ειδικό εξωτερικό ιατρείο στο προαύλιο της Βουλής. 

Αυστηρότερα μέτρα ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ - διαβλέπει σκοπιμότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως αν και έκρινε θετική τη λήψη των επίμαχων προληπτικών μέτρων, ζήτησε την εφαρμογή ακόμη αυστηρότερων και συγκεκριμένα τη λειτουργία τμημάτων όπως είναι τα θερινά για τη δραστικότερη αποσυμφόρηση της Βουλής, ενώ πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν δηκτικά πως: «Εκτιμούμε ότι ο μόνος λόγος που κρατούν ανοιχτή την Ολομέλεια είναι για να διευρύνουν το κατηγορητήριο Παπαγγελόπουλου».

Διαφωνία ΚΚΕ- δεν βλέπει αυτοπεριορισμό και της κυβέρνησης

Με τη λήψη των εν λόγω μέτρων διαφώνησε το ΚΚΕ, υπό το πρίσμα όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, ότι πιέζουν και περιορίζουν μόνο το χρόνο των μικρότερων κομμάτων, ενώ δεν υπάρχει κανένας «αυτοπεριορισμός» της κυβέρνησης ως προς το νομοθετικό έργο το οποίο όπως σχολίασε συνεχίζεται κανονικά.

Ο κ. Παφίλης μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί το φόβο του κορωνοϊού, προκειμένου να περάσει χωρίς κινητοποιήσεις πιθανότατα τη μεθεπόμενη εβδομάδα το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως προς τους κανόνες πραγματοποίησης διαδηλώσεων.  

«Αυτό είναι πρόκληση. Είναι σαφές ότι το φέρνουν εν μέσω κορωνοϊού για να περάσει χωρίς κινητοποιήσεις. Δεν ξέρουμε αν θα τολμήσει η κυβέρνηση να το φέρει τελικά. Αλλά αν νομίζουν θα εφαρμοστεί στην πράξη είναι βαθιά νυχτωμένοι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πηγή: skai.gr