Βουλή: Mέτρα θωράκισης από τον κορωνοϊό. Επιστροφή πρακτικών σε… καρέκλα (φωτό)

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σε εφαρμογή τέθηκαν ήδη τα επιπλέον μέτρα προστασίας της Βουλής από τον κορωνοϊό, πέραν εκείνων που αναμένεται να προτείνει ο Πρόεδρος της Βουλής στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων.

Με πρώτιστο μέλημα τον περιορισμό του συνωστισμού και του συγχρωτισμού, στους χώρους του Κοινοβουλίου παρατηρεί κανείς από το πρωί σειρά αλλαγών που κινούνται στο ρυθμό του κορωνοϊού.

Επιστροφή πρακτικών σε… καρέκλα

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί - όπως φαίνεται και στη φωτογραφία - η καρέκλα με ειδική υποδοχή που αντικρίζει κανείς στο διάδρομο έξω από το γραφείο διακίνησης πρακτικών για τους βουλευτές στο ισόγειο, με στόχο την επιστροφή πρακτικών που θεωρούνται αχρείαστα χωρίς την είσοδο στο συγκεκριμένο γραφείο και άρα τον περιορισμό των επαφών.

«Εκκένωση» στο κυλικείο των αστυνομικών

Άλλη αλλαγή που έγινε αντιληπτή αφορά στο κυλικείο της ΥΑΒΕ για τους αστυνομικούς της Βουλής, το οποίο από εκεί που έσφυζε καθημερινά από ζωή και αποτελούσε χώρο προσωρινής ξεκούρασης ιδίως των ανδρών προσωπικής φρουράς βουλευτών και υπουργών, πλέον έχει αδειάσει.

Πλέον έχουν αφαιρεθεί όλες οι καρέκλες δίπλα από τα τραπέζια, έχουν σβήσει οι τηλεοράσεις, ενώ όπως αποτυπώνεται και στη φωτογραφία έχουν αναρτηθεί ανακοινώσεις με τη σύσταση εισόδου στο κυλικείο για παραγγελία κατά μόνας, προς αποφυγή ταυτόχρονης συνύπαρξης πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο.

Ξεκίνησε η αναβολή συνεδριάσεων των Ειδικών Επιτροπών

Παράλληλα, μέχρι νεοτέρας αναβλήθηκε και η πρώτη συνεδρίαση Ειδικής Επιτροπής, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, στο πλαίσιο του μέτρου που έχει αποφασιστεί για τη λειτουργίας εφεξής μόνο των επιτροπών οι οποίες είναι απαραίτητες για το νομοθετικό έργο.

Πρόσω ολοταχώς για τηλεργασία

Την ίδια ώρα κατ’ εφαρμογή των συστάσεων των ειδικών επιστημόνων και του ίδιου του Πρωθυπουργού δια του χθεσινού του διαγγέλματος, η Βουλή αναμένεται να προχωρήσει και στη δυνατότητα τηλεργασίας εξ αποστάσεως για υπαλλήλους που η υπηρεσία τους το επιτρέπει, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και στα γραφεία του κοινοβουλίου.

Το μεσημέρι οι επίσημες ανακοινώσεις Τασούλα

Επίσημες ανακοινώσεις για όλο το πλέγμα των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού στη Βουλή, αναμένονται το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Βουλής, μετά τη Διάσκεψη Προέδρων στην οποία θα καταθέσει το σύνολο των προτάσεών του.

Στη δέσμη μέτρων θωράκισης του Κοινοβουλίου αναμένεται να ενταχθούν επίσης οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας με μίνι λίστα βουλευτών έναντι του ανοιχτού καταλόγου εγγεγραμμένων.

Τα μέτρα περιορισμού του συνωστισμού, υπενθυμίζεται, ότι επηρεάζουν και την αυριανή προγραμματισμένη για τις 11.00 ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία θα τελεστεί με περίπου 170 προσκεκλημένους έναντι των 1.000 που παρίστατο παραδοσιακά.

Κ. Τασούλας: «Το σύνθημα εδώ είναι: δεν πάμε γυρεύοντας»

Την προσήλωσή του στην προσπάθεια προάσπισης της υγείας υπαλλήλων και βουλευτών και την ταυτόχρονη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Βουλής για τις ανάγκες του νομοθετικού έργου, έχει εκφράσει ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι και το Κοινοβούλιο συμβαδίζει με τις συστάσεις των επιστημόνων.

«Στην Ιταλία το σύνθημα είναι “μένω στο σπίτι”. Εδώ το σύνθημα είναι “δεν πάμε γυρεύοντας”», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τασούλας, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και πρόσθεσε: «Δεν θα κάνουμε ούτε του κεφαλιού μας, ούτε θα θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία του κόσμου και τη λειτουργία της Βουλής. Μας ενδιαφέρουν και τα δύο.  Θα προτείνω μέτρα  που περιορίζουν την κίνηση προσώπων και εργασιών χωρίς να διακόπτουν τη λειτουργία του νομοθετικού έργου».

Πηγή: skai.gr