Βαρβιτσιώτης: Πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι από ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημερώνοντας την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Πολιτικά πρόσωπα έστησαν λαϊκά δικαστήρια και ζήτησαν κεφαλές επί πίνακι και κάποιοι υπεύθυνοι έφθασαν στο έσχατο σημείο να μιλούν για δολοφονική απόπειρα των ανθρώπων του Λιμενικού Σώματος, όπως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, [με] τον γραμματέα της να μιλάει για δολοφονική απόπειρα και να λέει ότι επιχαίρουμε για την ανθρώπινη τραγωδία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για διαρροή ψεύτικων φωτογραφιών δυστυχισμένων ανθρώπων που όμως βρέθηκαν σε άλλο χρόνο και τόπο, να παρουσιάζονται ως άνθρωποι της συγκεκριμένης τραγωδίας, μεγαλόσχημους τίτλους για υγρούς τάφους στο Αιγαίο, δημοσιεύματα για δήθεν συγκάλυψη του εγκλήματος και ρατσιστικά σχόλια εις βάρος του ιδίου και του Λιμενικού Σώματος.

Πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες «δημιουργούν εθνικό πρόβλημα στη χώρα που πραγματικά δυσφημούν», καθώς τέτοια θέματα δεν ενδείκνυνται για επίδειξη μονομερούς ευαισθησίας.

Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν έχει δοθεί καμία πολιτική οδηγία ούτε για βίαιες επαναπροωθήσεις, ούτε για απάνθρωπες συμπεριφορές, αλλά για σαφή περιφρούρηση των συνόρων και διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε άσκηση εθνικής κυριαρχίας αυτό που γίνεται καθημερινά στο Αιγαίο, καθώς, όπως εξήγησε, μετά τη θωράκιση του Έβρου η πίεση έχει μεταφερθεί στο Αιγαίο, όπου ο τελευταίο 18μηνο έχουν σημειωθεί 140 περιστατικά και 3.194 διασώσεις.

Από τον Αύγουστο του 2012, οπότε άρχισε η επιχείρηση Ποσειδών, έως τον Δεκέμβριο του 2013, συνελήφθησαν 10.902 υπήκοοι τρίτων χωρών που μπήκαν παράνομα στη χώρα και 152 διακινητές σε σύνολο 615 περιστατικών.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου