Τον πολιτικό χάρτη της χώρας μελετούν τα κόμματα

Που θα παιχτεί το μεγάλο παιχνίδι όπως πάντα; Σίγουρα στην Αττική όπου συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας

Του Αντώνη Αντζολέτου

Περιμένοντας τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού τα κομματικά επιτελεία έχουν μπροστά τους τον χάρτη των εκλογών του 2019 και βάζουν τους στόχους τους. Το μπλε χρώμα κυριαρχεί με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από 3,5 χρόνια να καταφέρνει να κερδίζει μόλις επτά εκλογικές περιφέρειες.

Που θα παιχτεί το μεγάλο παιχνίδι όπως πάντα; Σίγουρα στην Αττική όπου συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να «ξανασυστηθεί» στις λαϊκές γειτονιές τις οποίες έχασε ακόμα και στις προηγούμενες εκλογές όπου το ποσοστό της πανελλαδικά πλησίασε το 40%.

Δυτική Αττική, Δυτική Αθήνα και β΄ Πειραιά δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από το «αντιΣΥΡΙΖΑ» ρεύμα που κυριάρχησε σε όλη τη χώρα. Για τη γαλάζια παράταξη είναι σημαντικό να διεισδύσει περισσότερο στο συγκεκριμένο κοινό και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται πρωτοβουλίες όπως το market pass, το καλάθι του νοικοκυριού, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ συνολικά άνω του 30% κ.α.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως τα χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν να περιμένουν πολλά από τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας. Για αυτό, άλλωστε μέσα στην εβδομάδα κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να «οργώσουν» το λεκανοπέδιο το επόμενο διάστημα.

Άλλη πολύ σημαντική περιοχή είναι η Βόρεια Ελλάδα. Ο χειμώνας είναι πολύ πιο βαρύς και απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου οι κάτοικοι δύσβατων περιοχών να μη γυρίσουν την πλάτη στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021 στην Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατοικούν 2,6 εκατομμύρια πολίτες. Αριθμός καθόλου αμελητέος που μπορεί σαφώς να επηρεάσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Για τη Νέα Δημοκρατία η Μακεδονία ήταν πάντα το «κάστρο» της. «Αλώθηκε» το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ χάνοντας επτά νομούς, τους οποίους ξανακέρδισε το 2019. Τι έχουν δει στο Μαξίμου; Πως η πίεση από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι αρκετά μεγάλη. Σε όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης είχαν κυμανθεί πριν από τρία χρόνια πολύ πάνω από το γενικό της ποσοστό, δηλαδή από 5%-7%. Σε κάποιες περιοχές, πλέον φέρεται να αγγίζει ακόμα και διψήφιο ποσοστό.

Ενδεχομένως και ο πόλεμος στην Ουκρανία να παίξει κάποιον ρόλο, αφού υπάρχουν κοινά φιλικά προσκείμενα στη Ρωσία. Εξίσου δύσκολο είναι το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία. Η Συμφωνία των Πρεσπών κόστισε στο κόμμα και κατά πολλούς ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην τελευταία εκλογική ήττα. Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις προεκλογικές του περιοδείες από τα «ρετιρέ» της χώρας. Ο στόχος είναι διττός: να αναδείξει τα οφέλη της συμφωνίας με τους βόρειους γείτονες και παράλληλα να επικοινωνήσει το πρόγραμμα του κόμματος για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Το τρίτο κρίσιμο σημείο του πολιτικού χάρτη είναι η Κρήτη. Το νησί ήταν πράσινο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 που βάφτηκε όλο «ροζ». Το Μάιο της ίδιας χρονιάς το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει παντού εκτός από τα Χανιά που έχασε από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για σχεδόν δέκα χρόνια η ισχυρή δύναμη στην περιοχή, όμως τα πράγματα πλέον δεν θα είναι τόσο εύκολα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω και καταγωγής, μείωσε την ψαλίδα στις τελευταίες εκλογές, ενώ στο «παιχνίδι» της Κρήτης έχει μπει πολύ δυνατά πλέον και ο Νίκος Ανδρουλάκης που κατάγεται από το Ηράκλειο. Είναι συνεπώς μια μάχη γοήτρου για τους τρεις αρχηγούς οι οποίοι αναμένεται να επιλέξουν κάποιον νομό του νησιού για τη  μια από τις τρεις υποψηφιότητες που διαθέτουν. Γιατί αποτελεί η Κρήτη εκλογικό βαρόμετρο; Από το αποτέλεσμα  θα φανεί ποιος έχει το πάνω χέρι στην κεντροαριστερά. Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB έδειξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει τα πρωτεία.

Πηγή: skai.gr