Με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές, απέρριψε η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής το νομοσχέδιο για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.

Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία.

Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

Η κρίσιμη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, έγινε ενώ πλήθος κόσμου εχει συγκεντρωθεί έξω απο την Κυπριακή Βουλή.

Τους διαδηλωτές ενθάρρυναν και ορισμένοι βουλευτές.

Εναλλακτικά σενάρια θα εξετασθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που εχει συγκαλέσει για την Τετάρτη στις 9 το πρωί ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

Σε μήνυμά του στο Facebook o κ. Αναστασιάδης ανέφερε συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν".

Βασικές τοποθετήσεις

Μιλώντας στην ολομέλεια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων απέσυραν το τελευταίο διάστημα χρήματα από τις κυπριακές τράπεζες.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι θα ψηφίσει «όχι» σε μία συμφωνία η οποία, όπως είπε, θα καταστήσει την Κύπρο εκ νέου αποικία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι η απόφαση για «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων «πρόκειται για ένα ωμό εκβιασμό, ένα εκβιασμό που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι προέρχεται από εταίρους» και τόνισε ότι «το ΔΗΚΟ τοποθετείται ξεκάθαρα και εισηγείται την κατηγορηματική απόρριψή τους».

Πρέπει να πούμε «όχι» στο νομοσχέδιο γιατί θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, υπογράμμισε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο δεν λύνεται το πρόβλημα και πως πρέπει με μεθοδικότητα και ενωμένοι «να βρούμε μόνοι μας τις λύσεις» και επιτέθηκε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγορώντας τον πως δεν σεβάστηκε την οδηγία για προστασία των καταθετών.

Πηγή: skai.gr