Minimum συμφωνίας από τους Αρχηγούς των κομμάτων - Το κοινό ανακοινωθέν (upd)

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μία κοινή γραμμή, σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, κατά την αποχώρηση του, μετά το πέρας του πολύωρου Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών με θέμα το προσφυγικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Καμμένος, λίγο μετά τις 20:00, την κοινή ανακοίνωση υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας συνυπογράφουν, εκτός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Το ανακοινωθέν δεν υπογράφουν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

«Παρά τις αρκετές διαφωνίες, πρόκειται για μία συμφωνία επί των ελαχίστων, που εκπροσωπεί το σύνολο του ελληνικού λαού», εξήγησε ο Πάνος Καμμένος, διευκρινίζοντας πως το κοινό ανακοινωθέν ζητά την εφαρμογή:

-της συμφωνίας για επιχειριασιακές πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ
-της συμφωνίας για επιστροφή στην Τουρκία όσων μεταναστών ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια
-την εδραίωση μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής

Κλείνοντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί την μεγαλύτερη πίεση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος υπογράμμισε:

«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε η συζήτηση να μην κινηθεί μόνο στο μεταναστευτικό αλλά και στην οικονομία και στη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο ΠτΔ έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία αλλά αρνήθηκαν όλα τα κόμματα μία τέτοια εξέλιξη. Μετά από αυτό δήλωσα πως θεωρούμε τη συζήτηση φιάσκο και η Ένωση Κεντρώων δεν θα υπογράψει το όποιο κοινό ανακοινωθέν. Θα συνεχίσω στη Βουλή και θα εξηγήσω τι έγινε εντός της συνάντησης. Σήμερα ο ελληνικός λαός δυστυχεί και εδώ σήμερα φάνηκε πως το πολιτικό σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξερχόμενος της συνάντησης τόνισε: 

«Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική για τους χειρισμούς στην κυβέρνηση αναφορικά με το μεταναστευτικό. Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό. Συμφωνήθηκε ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής».

«Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι δυνατό να καταφέρει να υπερασπιστεί τα δίκαια της χώρας στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 


Γεννηματά: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή - ανάγκη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η διάθεση μας για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη της κυβέρνησης», σχολίασε εξερχόμενη από το προεδρικό μέγαρο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Η κα Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη της χώρας από διαρκή οικονομική ενίσχυση «όσο διαρκούν οι προσφυγικές ροές» και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι έχασε πολύτιμο χρόνο.

«Και η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη αλλά η χώρα μας δεν πρέπει να απομονωθεί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τέλος επανέλαβε την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία «ισχυρή» κυβέρνηση εθνικής ενότητας που να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης από πλευράς του δήλωσε:

«Νομίζω ότι μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή. 3 οι άξονες της συζήτησης και των αποφάσεων. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών και των συνόρων και επανοπροώθηση των υπολοίπων στις χώρες προέλευσης τους.

Αισθανόμαστε νικητές ως προς την ουσία του κοινού ανακοινωθέντος καθώς η χώρα αναλαμβάνει να δώσει ένα σήμα στον υπόλοιπο κόσμο πως δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες όλου του κόσμου. Κάλεσα τον κύριο Τσίπρα να μην προκαλεί υπεραμυνόμενος της πολιτικής του 2015, εάν εξακολουθεί να θέλει εθνική συνεννόηση. Οι χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις θα έχουν κυρώσεις . Ο Τσίπρας δεν έχει έγκριση από τους αρχηγούς για βέτο, αλλά αυτό είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι. Δεν συνδέεται το πρόγραμμα με το μεταναστευτικό». 

Το κοινό ανακοινωθέν

Από την Προεδρία της Δημοκρατίας εκδόθηκε λίγο μετά τις 21:00 το κοινό ανακοινωθέν το οποίο αναλυτικά αναφέρει:


«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

* Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας.
* Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
* Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά.
* Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.
* Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης.
* Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος και
* Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί του θέματος που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.
Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης».


Πηγή: skai.gr