Κύπρος: Στο νήμα κρίνεται η ψήφιση μνημονίου και δανειακής σύμβασης

Σε θρίλερ μεταβάλλεται η ψήφιση του μνημονίου στην κυπριακή ολομέλεια της Βουλής. Η έκτακτη ολοήμερη συνεδρίαση της Βουλής άρχισε στις 10 το πρωί, και φαίνεται ότι θα κριθεί από μια ψήφο. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Ειδικότερα, υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης θα ψηφίσουν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, σύνολο 28 ψήφοι. Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού, σύνολο 27 ψήφοι, θα ταχθούν αρνητικά.

Την πλάστιγγα φαίνεται ότι θα κρίνει η ψήφος του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη (φωτό), ο οποίος δημοσίως κράτησε και χθες κλειστά τα χαρτιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Συλλούρης φέρεται να κλίνει προς θετική ψήφο, η οποία θα προσφέρει στην Κυβέρνηση την πλειοψηφία των 29 θετικών ψήφων, οι οποίες απαιτούνται για την έγκριση του μνημονίου.

Τα μνημονιακά νομοσχέδια αφορούν περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2%. Στην Ολομέλεια οδηγείται και το νομοσχέδιο, που αφορά αλλαγές στην υγεία, οι οποίες πηγάζουν από το μνημόνιο. Παράλληλα θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Προς έγκριση θα τεθούν επίσης η αναθεώρηση των τελών, που αφορούν στο Κτηματολόγιο, το Αρχείο Πληθυσμού και τις άδειες, που παραχωρεί το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.



Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ