Έτος αλλαγών και ανατροπών

Σε εξέλιξη την Κυριακή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής. Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

"Το 2010 είναι το έτος των μεγάλων αλλαγών και των ανατροπών", τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του το Σάββατο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι "κάθε υποβάθμιση της οικονομίας κοστίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ για τον ελληνικό λαό και πως δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί χρόνος".

Από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, Γιάννης Κουτσούκος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2010 χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ένα "σημαντικό βήμα στην αφετηρία μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και το αδιέξοδο, να ανοίξουμε μέτωπο με την παραοικονομία, τον παρασιτισμό, την φοροδιαφυγή, την κερδοσκοπία, τη σπάταλη και τα προνομία των λίγων".

"Εμείς θέλουμε να φέρουμε το νέο στην οικονομία και να συνδέσουμε την δημοσιονομική εξυγίανση με την οικονομική ανάπτυξη και την προοπτική της εξόδου από την κρίση. Έτσι θα πάμε μπροστά, αυτό ζητάει από μας ο λαός" ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

"Φτάσαμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε εξαιτίας της σπατάλης, της ανικανότητας και των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης" δήλωσε ο κ. Κουτσούκος, εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ.

"Ο προϋπολογισμός του 2009 είναι ο 5ος κατά σειρά πλαστός προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία ξεκίνησε με την περίφημη απογραφή για να μας οδηγήσει τελικά στην καταστροφή" πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κουτσούκος υποστήριξε ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2010 θα προέλθει από την αναμενόμενη απόδοση των νέων φορολογικών μέτρων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, χωρίς όμως να αυξήσουμε το φορολογικό βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Νέα Δημοκρατία. Ο εισηγητής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, απάντησε πως "το πρόβλημα στην οικονομία δεν έχει χρώμα είναι εθνικό και ως τέτοιο οφείλουμε να το δούμε".

"Υπάρχει κρυφή ατζέντα - και η κυβέρνηση οφείλει να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις" ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναλύοντας τον Προϋπολογισμό του 2010.

"Ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός. Η κυβέρνηση κρατά διπλά βιβλία και ταμεία. Η δημιουργική λογιστική βρίσκεται στην αποθέωσή της: Το έλλειμμα αυξήθηκε τεχνητά με αύξηση δαπανών κατά 11 δισ. ευρώ - αγωνίστηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αποδείξει έλλειμμα 30 δισ." εκτίμησε ο κ. Κεφαλογιάννης, υπολογίζοντας το έλλειμμα στα 19 δισ. και στο 8,3% του ΑΕΠ.

Χρεώνοντας δε, το 92% του συσσωρευμένου δημοσίου χρέους στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κυρίως της δεκαετίας του ’80, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για αθέτηση των προεκλογικών τους υποσχέσεων: "Ο κ. Παπανδρέου έλεγε πως υπάρχουν χρήματα και σχέδιο - ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από οφειλόμενους φόρους και άλλο 1 δισ. από κατάργηση επιτροπών του Δημοσίου. Στον προϋπολογισμό καταγράφονται 125 εκ. ευρώ από φόρους και μόλις 58 απ’ τις επιτροπές…".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ειδικός εισηγητής και ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ για τα Οικονομικά θέματα Θεόδωρος Καράογλου υπεραμύνθηκε της πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή απέναντι σε μια ανεύθυνη "υποσχεσιολογία" της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στο έλλειμμα που παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μίλησε για πονηρούς χειρισμούς που δεν λογάριασαν τον "ξενοδόχο" την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τις διεθνείς αγορές.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είπε, μετατοπίζει το βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Και προέτρεψε "κινηθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και θα μας βρείτε στο πλευρό σας".

ΚΚΕ. Ίωση "χτύπησε" τον γενικό εισηγητής του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί κατά την έναρξη της συζήτησης με αποτέλεσμα τις θέσεις του ΚΚΕ να αναπτύξει μόνο ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης που μίλησε για θεατές στο ίδιο έργο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να σκιαμαχούν στις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές. Και πάλι είπε "στήνεται το ίδιο σκηνικό με στόχο τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, του αγρότες και τους χαμηλοσυνταξιούχους για να περάσει η ιμπεριαλιστική και καπιταλιστική πολιτική".

Για όλα είπε λέτε ότι " ευθύνονται τα 5 εκατ. ευρώ που ζουν κάτω και στα όρια της φτώχιας και όχι τα μονοπώλια, τα ολιγοπώλια, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μεγαλοτραπεζίτες". Η κρίση, τόνισε "είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος". Τον λογαριασμό σημείωσε δεν πρέπει να τον πληρώσει και πάλι οι λαός. Η κοινωνική πολιτική, πρόσθεσε ο κ. Τζέκης, δεν γίνεται με επιδόματα ελεημοσύνης. Και κάλεσε τις δυνάμεις της εργασίας να αμφισβητήσουν τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Να γίνουν οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές στους αγώνες. Εμείς είπε δεν θα συμμετάσχουμε σε "προσχηματικούς" διαλόγους, υπάρχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις που είναι πρόθυμες να σας "στηρίξουν". Εμείς έχουν - είπε - συνέπεια σε λόγους και έργα για μια σοσιαλιστική προοπτική.

ΛΑΟΣ. Ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010, ως το «φάντασμα ακρότητας νούμερο 2» που έρχεται, όπως είπε, ως συνέχεια του περσινού που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους οι προϋπολογισμοί των δύο κομμάτων. Για τους Έλληνες, έχουν καταντήσει να είναι σειρά εφιαλτικών ταινιών τρόμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ Αϊβαλιώτης, υποστήριξε ότι και σε αυτό το νέο προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει ούτε δίκαιη κατανομή φόρων, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι στη λογική του μαστίγιου και του καρότου.

«Το καρότο είναι η υπόσχεση για τη μείωση του ελλείμματος, και το μαστίγιο τα 400 ευρώ που χρεώνετε τον κάθε Έλληνα», τόνισε

ΣΥΡΙΖΑ. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αναρωτήθηκε "ποιος λαμβάνει τις οικονομικές αποφάσεις σε αυτή τη χώρα και ποιος διαμορφώνει τον Προϋπολογισμό; Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές; Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης; η Standard & Poor's, η Moody's; Οι χρηματιστηριαtiκοί κύκλοι του Λονδίνου; ή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία τώρα στέλνετε προς έγκριση ακόμα και τα κυβερνητικά νομοσχέδια; Έχετε, είπε, "μετατραπεί σε "άθυρμα" των Τραπεζών, του Διοικητή της ΤτΕ, της ΕΚΤ". Λαμβάνεται, τόνισε " πανικόβλητοι μέτρα με την απειλή της υποβάθμισης" άλλο Προϋπολογισμό καταθέσατε στη Βουλή και άλλο Προϋπολογισμό ανακοινώσατε στην τηλεόραση του Bloomberg".

Αντέδρασε στις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας πως "από το εξωτερικό μάθαμε ότι εντός του 2010 θα προχωρήσετε σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ". "Τι θα πουλήσετε" ρώτησε "γιατί δεν μας το λετε;"

"Η χώρα σήμερα βρίσκεται υπό επιτροπεία" σημείωσε από την πλευρά του ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό "μπακαλοτέφτερο" χωρίς σύνδεση με μετρήσιμα αποτελέσματα χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό και οικονομικό έλεγχο και μακριά από τον έλεγχο της Βουλής.
Πηγή: skai.gr