Μήνυμα στην Αθήνα ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας συναρτάται με την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποστέλλουν οι εταίροι ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί επισήμως για πρώτη φορά σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Όπως ξεκαθαρίζεται ωστόσο, οι συζητήσεις θα καλύψουν τόσο μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, όσο και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», διαμηνύεται στην επίμαχη ανακοίνωση του Eurogroup.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) για το συνολικό πακέτο μέτρων και τον "εφεδρικό μηχανισμό".

«Δεν έχουμε φθάσει ακόμα (στο τέλος), υπάρχουν ακόμα ανοιχτά σημεία» διαμήνυσε στο μεταξύ για τη διαπραγμάτευση η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες» είναι το μήνυμα του γάλλου προέδρου σύμφωνα με τον Στεφάν Λε Φολ.

Η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, αντί για προληπτικά μέτρα, είναι πλέον η βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, δήλωναν από την πλευρά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά την πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες Τρίτη ο γάλλος επίτροπος Οικονιμικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είχε ζητήσει να μην επαναληφθεί ένα «σενάριο κρίσης» για την Ελλάδα όπως το 2015, εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ