Κλείσιμο

Με μεταμνημονιακό αφήγημα στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας ενόψει της ΔΕΘ

Με το μεταμνημονιακό αφήγημα στις «αποσκευές» του επισκέπτεται το Σάββατο τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει και των μέτρων που θα ανακοινώσει σε μια εβδομάδα από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός συναντάται με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων από τη βόρεια Ελλάδα στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου. 

Την επομένη των δηλώσεων του στο νέο υπουργικό συμβούλιο για «νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα» και για  «καθαρή δυνατότητα να μεριμνούμε για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης» ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει ήδη τις εξαγγελίες για ευνοϊκά μέτρα και παροχές από το Βελλίδειο Ίδρυμα, υπό το βλέμμα θεσμών και αγορών. 

Οι πιθανές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:

-  Αύξηση κατώτατου μισθού
-  Κοινωνικό μέρισμα 1 δισεκ. ευρώ
-  Επίδομα συνταξιούχων
-  Φοροελαφρύνσεις
-  Συνταγματική αναθεώρηση
-  Μείωση ΕΝΦΙΑ έως και 30% στοχευμένα
-  Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Την υπογραφή υπουργικών αποφάσεων για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας τη Δευτέρα προανήγγειλε την Παρασκευή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενόψει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Έκθεση. 

Πάντως, ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε την Παρασκευή ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά δε πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση  από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Το αισιόδοξο μεταμνημονιακό κλίμα που επιθυμεί να διαμορφώσει στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σκιαστεί από το νέο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιούν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) και οι Επιτροπές Αγώνα για τη Μακεδονία, που τον περασμένο Ιούλιο διοργάνωσαν περισσότερα από 70 συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Το συλλαλητήριο, «Χωρίς εξέδρες και ομιλητές» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα έξω από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ -με προσυγκέντρωση νωρίτερα στον Λευκό Πύργο- «με στόχο να σταλεί ένα νέο ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για τη συμφωνία που χαρίζει ονομασία, εθνότητα και γλώσσα στα Σκόπια».

«Εμείς δεν είμαστε Μαυρογιαλούροι»

Μιλώντας πάντως, σε μέλη της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο ίδιος και η ΝΔ δεν είναι «Μαυρογιαλούροι των ρουσφετιών», κάνοντας λόγο για «μέτρα - αντίδωρα».
«Ύστερα από ένα μαύρο καλοκαίρι, λοιπόν, θα πάει στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας. Για να πλασάρει, ξανά, μια εικονική πραγματικότητα. Για να παραπλανήσει για μέτρα που ο ίδιος ψήφισε. Και για να υποσχεθεί λίγα αντίδωρα σε κάποιους, από τα πολλά δισεκατομμύρια που στέρησε από όλους. Ουδείς θα τον ακούσει πια, γιατί όλοι ξέρουν ότι λέει ψέματα. Αυτοί είναι οι ‘’Μαυρογιαλούροι’’ των ρουσφετιών, εμείς είμαστε η παράταξη της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Πηγή: skai.gr