Tσίπρας: Περάσαμε τον κάβο . Έκλεισε ο κύκλος της σκληρής επιτροπείας

Για «νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. 

Είμαστε, είπε ο κ. Τσίπρας, σε κάλο δρόμο, η Ελλάδα αποτελεί καλή είδηση, παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν παταγωδώς, οι εξωγενείς παράγοντες δεν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία ανασύνταξης της οικονομίας καταφέραμε να περάσουμε τον κάβο πριν χαλάσει ο καιρός.

«Έκλεισε ο κύκλος της σκληρής μνημονικής προσαρμογής της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών, ανοίγει ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη που μας οδήγησαν σε δημοσιονομική παρακμή, με σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι για να αποπληρώσουμε τα χρέη  αλλά με καθαρή τη δυνατότητα να μεριμνούμε για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, μεταρρυθμίσεις, που όπως είπε, αν είχαν ήδη γίνει μπορεί η χώρα να μην έμπαινε στα μνημόνια.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας είναι η δημιουργία του απαραίτητου φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος με καταπολέμηση της διαφθοράς. «Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία δεν έχει τελειώσει» τόνισε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς σημείωσε ότι «η υπουργική θέση δεν είναι αξίωμα, ούτε προνόμιο αλλά ευθύνη». «Δεν μας χρωστάει ο λαός, εμείς του χρωστάμε» διεμήνυσε.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πάντως ότι είναι ώρα για αισιοδοξία, αλλά όχι για εφησυχασμό. «Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος. Προϋπόθεση για τα καλά αποτελέσματα είναι η σκληρή δουλειά» προέτρεψε τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του. «Δίνουμε εξετάσεις ευπρέπειας, πολιτικής ποιότητας και κριτής μας δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε. Μίλησε επίσης για ηθικό πλεονέκτημα «σεμνότητας, ανιδιοτέλειας και εντιμότητας».

Πηγή: skai.gr