Μητσοτάκης: Με την Ελλάδα μην παίζετε

Μήνυμα προς γειτονικές χώρες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα της Ελλάδας για «να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή» έστειλε από τα Ιωάννινα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά «με την Ελλάδα μην παίζετε».

Υπό τη σκιά των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και άνοιγμα των συνόρων σε νέο κύμα προσφύγων, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η «απρόβλεπτη» συμπεριφορά της Τουρκίας αμφισβητεί τα θεμέλια πάνω στα οποία είναι οικοδομημένες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τόνισε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για το προσφυγικό «κρέμεται από μια κλωστή», και προειδοποίησε ότι εάν η συμφωνία καταρρεύσει οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι «ανυπολόγιστες».

Στρέφοντας το βλέμμα στα Βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Αλβανία ανοίγει «σχεδόν όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων», συμπεριλαμβανομένου του «ανύπαρκτου ζητήματος του δήθεν ‘Τσάμικου’» ενώ παράλληλα προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες όπως το γκρέμισμα σπιτιών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.

«Όσο μένει ο Τσίπρας είναι πιο πιθανό το 4ο Μνημόνιο»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε εμμέσως πλην σαφώς το κάλεσμα για πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας πως η Ελλάδα «έχει ανάγκη μια κυβέρνηση με αξιοπιστία και κύρος που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι όσο μένει στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος τέταρτους Μνημονίου, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει τα προσόντα να διασφαλίσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης και την επιστροφή στις αγορές.

«Κανείς δεν τον εμπιστεύεται. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει» είπε.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σπρώχνουν την Ελλάδα σε μία κατάσταση όπου είναι «ένα διαρκές πρόβλημα που χρειάζεται ειδική διαχείριση», κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι έχει εξαπατήσει και κοροϊδέψει όλους τους πολίτες της Ελλάδας. «Προσωποποίησε την πιο ανεύθυνη και δημαγωγική Αντιπολίτευση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».

Επισήμανε δε ειρωνικά ότι ακόμα κανείς δεν έχει καταλάβει τι στάση τηρεί ο πρωθυπουργός απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς από τη μία συντάσσεται μαζί του για την ελάφρυνση του χρέους και από την άλλη το επικρίνει για τις μεταρρυθμίσεις που ζητά.

«Δεν έχει σχέδιο η κυβέρνηση για το προσφυγικό»

Αναφερόμενος τέλος στο προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για το δυστύχημα στον καταυλισμό της Μόρια, στη Μυτιλήνη, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, υποστηρίζοντας ότι η τραγωδία επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο» για την επίλυση του προβλήματος.

Απέρριψε δε ως «αστείες» τις κατηγορίες του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι η ΝΔ βάζει υπόγεια εμπόδια στην κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης για παραβατικά στοιχεία, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προτείνει ακριβώς αυτό πριν οκτώ μήνες.
Πηγή: skai.gr