Κλείσιμο

Δραγασάκης: Στο 7μηνο διεξήχθη πόλεμος - Θέλουμε τράπεζες εκτός εποπτείας ΕΚΤ

Ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ

Αιχμές κατά της συμπεριφοράς των δανειστών έναντι της Ελλάδας κατά την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας την Ολομέλεια της Βουλής για το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

«Στο επτάμηνο διεξήχθη πόλεμος, όχι μόνο στην κυβέρνηση, ενάντια στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν ανάλογες καταστάσεις» πρόσθεσε δε.

«Εάν δεν κάναμε την ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015 θα μας εκβίαζαν πάλι με Grexit» είπε. Ο κ. Δραγασάκης πάντως χαιρέτισε το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα στηρίζουν, έστω επί της αρχής, το σχετικό νομοσχέδιο.

Δήλωσε επίσης ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν «προβληματικής και σκανδαλώδης», καθώς δεν έγινε αλλαγή διοικήσεων, δεν ελήφθη μέριμνα για τα κόκκινα δάνεια, και το κράτος δεν είχε δικαίωμα ψήφου.

«Η σημερινή ανακεφαλαιοποίηση έχει τις προϋποθέσεις να επιτύχει. Ούτε θέλουμε να κάνουμε τις τράπεζες κομματικά φέουδα, ούτε τα δίνουμε όλα στους ξένους.... Ή το ένα θα συμβαίνει ή το άλλο, και δεν συμβαίνει τίποτε από τα δυο. Σημασία έχει ότι το κράτος ασκεί το ρόλο του με την μετοχική του παρουσία, αλλά και με τον θεσμικό του ρόλο» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ο Γιάννης Δραγασάκης πρόσθεσε ότι «πρώτον, δεν μπορεί να μην τηρηθεί το κοινωνικό κριτήριο για το στεγαστικά δάνεια και δεύτερον το αναπτυξιακό κριτήριο». Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αρνείται την πώληση δανείων σε distress funds. «Δεχόμαστε αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων υπό τον όρο ότι θα μπαίνει νέο χρήμα από σημερινούς και νέους μετόχους» διευκρίνισε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε δε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι επαρκής, κάνοντας μάλιστα λόγο για «νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος, με νέο ρόλο των τραπεζών και παράλληλο σύστημα τραπεζών που δεν θα είναι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, δήλωση που προκάλεσε αίσθηση. «Γι’ αυτό έχει σημασία η ανάπτυξη νέων τραπεζών, της αναπτυξιακής τράπεζας, συνεταιριστικών τραπεζών και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων» παρατήρησε.

Απάντηση Μάκη Βορίδη

«Εκλαμβάνω την τοποθέτηση ‘περί πολέμου’ ως ομολογία αποτυχίας των κυβερνητικών επιλογών – γιατί μέχρι τώρα η προσπάθεια των δυο υπουργών ήταν βασική γραμμή επιχειρηματολογίας ότι δεν φταίει το επτάμηνο αλλά η προηγούμενη διακυβέρνηση» απάντησε μεταξύ άλλων στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

Πηγή: skai.gr