Λαφαζάνης: Μπορούμε να καταστήσουμε μπούμερανγκ τις εκβιαστικές απειλές

«Μπορούμε να καταστήσουμε μπούμερανγκ τις εκβιαστικές απειλές» προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Χωνί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Μια συμφωνία με τους θεσμούς ή θα είναι συμβατή με τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες, ή δεν μπορεί να υπάρξει», διαμηνύει στη νέα συνέντευξή του.

Εκτιμά δε ότι «η ΕΕ με δυσκολία μπορεί να επιβεβαιώσει το παρόν της και κυρίως την προοπτική της με περιθωριοποιημένη τη χώρα μας και πολύ περισσότερο χωρίς την Ελλάδα. Η Ελλάδα επομένως διαθέτει πολλαπλά μέσα πίεσης και μπορεί, προκειμένου να υπερασπίσει την ύπαρξη και το μέλλον της, να αντιστρέψει τις εκβιαστικές απειλές και να τις καταστήσει ‘μπούμερανγκ’ γι’ αυτούς που τις εκτοξεύουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος αν την απάντηση στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μπορεί να τη δώσει ο λαός με εκλογές ή δημοψήφισμα, ο Π. Λαφαζάνης διαφοροποιείται εκ νέου από άλλα κυβερνητικά στελέχη για τη διεξαγωγή του, λέγοντας ότι «αυτές τις ώρες μόνο νέες μεγάλες ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις μπορούν να σώσουν με σιγουριά ξανά την ‘παρτίδα’, να αναζωογονήσουν την ελπίδα και να δώσουν τη δύναμη και την ώθηση στην κυβέρνηση να μην υποκύψει, να αντισταθεί και να εμμείνει μέχρι τέλους στο προοδευτικό ανορθωτικό της πρόγραμμα, δίνοντας προτεραιότητα στην χορήγηση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία, στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και στην ανάπτυξη».

«Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ και του ΔΝΤ παίζουν εδώ και χρόνια ένα βρόμικο και μακάβριο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας. Φοβούμαι ότι καμιά άλλη χώρα δεν υπέστη τόσο απαίσια νεοαποικιακή μεταχείριση τις τελευταίες δεκαετίες όσο η πατρίδα μας» αναφέρει.

«Η επανεμφάνιση στο προσκήνιο ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος –υπογραμμίζει ο κ.Λαφαζάνης- είναι αυτές τις στιγμές το καλύτερο δημοψήφισμα και η πιο αναβαπτισμένη λαϊκή εντολή και δύναμη για να μην κάνουμε πίσω και η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Όσον αφορά τις διάφορες κινήσεις που γίνονται για «οικουμενική κυβέρνηση» ο υπουργός ΠΑΠΕΝ ξεκαθαρίζει ότι μια «οικουμενική κυβέρνηση» στη χώρα όχι μόνο δεν θα προσέφερε τίποτα το θετικό, αλλά και ο μόνος λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να «κατασκευαστεί» θα ήταν για να επιβάλλει στον τόπο μια νέα μνημονιακή θηλιά, ίσως χειρότερη από τις προηγούμενες.

Ο Π. Λαφαζάνης επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων, επιχειρήσεων και δικτύων είναι αδιανόητο να γίνουν στη χώρα μας. «Η Ελλάδα με την κυβέρνησή μας δεν πωλείται», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, με προτεραιότητα τη ΔΕΗ, όχι μόνο θα παραμείνουν δημόσιες, αλλά και ως τέτοιες θα ανασυγκροτηθούν για να υπηρετήσουν μια νέα εθνική ενεργειακή στρατηγική, την εθνική οικονομία και τη διέξοδο από τη σημερινή κρίση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ υπογραμμίζει πως «Η νέα ΕΡΤ μπορεί να γίνει αφετηρία για μια τομή στον πολιτισμό και την αντικειμενική ενημέρωση, ενώ μπορεί να καταστεί και ισχυρός βραχίονας για να περιοριστεί η ισχύς και η επιρροή της διαπλοκής στον τηλεοπτικό χώρο».

Επίσης ο υπουργός δηλώνει ότι σύντομα θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, όσον αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να εφαρμόζει μια εθνική ενεργειακή πολιτική, χωρίς να μεροληπτεί υπέρ των «αγορών» και των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ερωτώμενος για τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από μια συμφωνία για τη διέλευση του αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ επισημαίνει: «Τα κέρδη για τη χώρα μας από ένα τέτοιο αγωγό θα είναι τεράστια και θα είναι κέρδη πολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά, πιστωτικά και γεωστρατηγικά. Η Ελλάδα στηρίζοντας αυτόν τον αγωγό ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική μακριά από τα παλιά δόγματα του «οικοπέδου» και της νέο-υποτέλειας».

Τέλος, όσον αφορά τη στάση του υπουργείου απέναντι στην Eldorado Gold, ο Π. Λαφαζάνης υπογραμμίζει: Η στάση μας απέναντι στην Eldorado Gold μπορεί να χαρακτηριστεί με τρεις φράσεις: προστασία του περιβάλλοντος, της δημοκρατικής νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος. Εμείς σεβόμαστε πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Eldorado και κυρίως την απασχόλησή τους, την οποία επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε πλήρως και διαχρονικά. Είναι άλλο ζήτημα, όμως, αυτό και άλλο η ανοχή σε ενδεχόμενες αυθαιρεσίες και η τυχόν συγκάλυψη παραβιάσεων και εκτροπών της πολυεθνικής εταιρείας. Εμείς δεν πρόκειται να συνεργήσουμε σε τέτοιες απαράδεκτες τακτικές».

“Αυτή την ώρα η Ελλάδα δε χρειάζεται απλώς κάποιες κόκκινες γραμμές που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, όσο κι αν αυτό είναι αναγκαίο” δηλώνει και σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

«Αν δεν υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι, σε 15 ημέρες θα έχουμε πιστωτικό γεγονός»  προειδοποίησε την Κυριακή μέσω του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός. 

«Αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο θα ανοίξει ο ασκός του Αίολου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί επικίνδυνα και η οικονομική, και η γεωπολιτική αστάθεια διεθνώς», προειδοποιεί από την πλευρά του μέσω της Αυγής της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης

Φωτογραφία με ένα πλακάτ που αναγράφει «Ούτε βήμα πίσω!» έχει αναρτήσει στο ιστολόγιό της η Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Μανώλη Γλέζου. «Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω στις Βρυξέλλες» σχολιάζει την Κυριακή. 
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr