Ευ. Βενιζέλος: Μία ανάσα πριν από το αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) βρίσκονται μια ανάσα πριν το «αίσιο τέλος» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν τις 15 Φεβρουάριου.

«Όλες αυτές τις μέρες κάνουμε μια πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή διαπραγμάτευση. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο πολύ διαφορετικές διαδικασίες. Η μία εξαρτάται από την άλλη. Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα. Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στο όνομα του έθνους. Γίνεται από όλους μας για το μέλλον όλων μας» δήλωσε ο υπουργός. Αναλυτικά η δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου ΕΔΩ.

Νωρίτερα κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έθεταν ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την ολοκλήρωση του PSI εντός του Σαββατοκύριακου, ώστε να την παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Τόνιζαν ότι τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στη νέα δανειακή σύμβαση δεν θα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι έτοιμα μέχρι τις 13 Φεβρουάριου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους οι ευρωπαίοι δεν θα βάλουν περισσότερα χρήματα στο πρόγραμμα, καθώς υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, τις οποίες ωστόσο δεν παρέθεσαν.

Εν τω μεταξύ, την επιθυμία του ΔΝΤ για όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων επανέλαβε η επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από το Νταβός.

Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων, στην οποία μετέχει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το Σάββατο ενδεχομένως θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης