Τι είναι η ακμή ενηλίκων και πώς να την καταπολεμήσεις

Ένα από τα πράγματα που είμαστε χαρούμενες να αφήσουμε πίσω μας στο πέρασμα από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή είναι τα άχαρα σπυράκια και η ακμή. Αλλά πάνω που εκπνέουμε βαθιά, ανακουφισμένες και ικανοποιημένες με αυτό το κατόρθωμα, τσουπ! Να τα πρώτα σπυράκια και σημάδια ακμής.

Παρά το συχνό συσχετισμό της ακμής με την εφηβεία, η ενήλικη ακμή είναι ένα συχνό φαινόμενο

Τα συμπτώματα ακμής μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και την αρχή της εμμηνόπαυσης. Αντίθετα με την εφηβεία, η ακμή στους ενηλίκους εκδηλώνεται συνήθως στην περιοχή του σαγονιού και γύρω από το στόμα. Επίσης, τα σημάδια από τα σπυράκια συχνά παραμένουν προκαλώντας υπερχρωματισμούς στην επιδερμίδα.

Εάν διαβάζοντας τα παραπάνω έχεις αρχίσει να αγχώνεσαι, είμαστε εδώ για εσένα

Γιατί πέρα από τα αίτια, θα εντρυφήσουμε και στους τρόπους αντιμετώπισης της ενήλικης ακμής. Έτσι, θα είσαι πλήρως εξοπλισμένη για να την αντιμετωπίσεις όταν και εάν σου τύχει. Ξεκινώντας με τα αίτια, οι λόγοι κυμαίνονται από περιβαλλοντικές αιτίες σε συνθήκες lifestyle.

Συγκεκριμένα, η ενήλικη ακμή μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων ορμονών ή κάποια φλεγμονή. Ακόμα, το στρες, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, ο υπερβολικός καθαρισμός προσώπου και κάποια καλλυντικά μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια.

Στρέφοντας την προσοχή μας στους τρόπους αντιμετώπισης θα αναφέρουμε μη φαρμακευτικές λύσεις που μπορείς εύκολα να υιοθετήσεις. Φυσικά, σε περίπτωση ακμής ή οποιασδήποτε άλλης δερματικής πάθησης συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου πριν προβείς σε κάποια θεραπεία.

Αναζητήσαμε τα σημαντικότερα συστατικά για επιδερμίδα με ακμή

Έτσι, τα πιο αποτελεσματικά συστατικά για να επιλέξεις στα προϊόντα περιποίησης στου στην προσπάθεια καταπολέμησης της ακμής είναι τα εξής. Τα ρετινοϊδή, και συγκεκριμένα, προϊόντα με ρετινόλη σε περιεκτικότητα 0.1% έχουν αποδεδειγμένη δράση ενάντια της ακμής με βάση έρευνες. Επίσης, το αζελαϊκό οξύ έχει κριθεί ωφέλιμο τόσο για την ελάττωση της ακμής όσο και για την καταπολέμηση των σημαδιών από τα σπυράκια. Ακόμα, οι LED θεραπείες, συγκεκριμένα αυτές με το μπλε και το κόκκινο φως έχουν άμεση δράση, συχνά δρώντας γρηγορότερα από κάποιο προϊόν περιποίησης.

Τέλος, είναι γνωστό το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή στην υγεία και εμφάνιση της επιδερμίδας. Έτσι, πολλές μελέτες έχουν δείξει συσχετισμό μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και αύξηση της λιπαρότητας και παραγωγής σμήγματος στην επιδερμίδα.

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα βασικά βήματα αντιμετώπισης της ακμής που μπορείς να δοκιμάσεις. Αξίζει να θυμάσαι όμως ότι το ιδανικό είναι να συνδυάσεις τις παραπάνω απλές λύσεις με τις συμβουλές του δερματολόγου σου για να είσαι σίγουρη ότι κάνεις το καλύτερο για το δέρμα σου.

Διαβάστε ακόμα:

3 συνταγές για »δείπνο για έναν», για μετά την προπόνηση

Εσένα ποιο είναι το κουμπί σου όταν όλα πάνε στραβά; 

Πηγή: savoir ville
TAGS: ακμή