Θεοδωρίδου: Προτεραιότητα και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως οι υγεινομικοί, για τρίτη δόση

Τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης που προκύπτουν από μελέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δείχνουν πως κι άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορούν να προτεραιοποιηθούν για τρίτη δόση εμβολίου, με άμεσο παράδειγμα οι υγειονομικοί, κατηγορία επαγγελματιών που κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον ιό καθώς εκτίθενται άμεσα, σε περιβάλλοντα λοίμωξης. 

Αυτό, τόνισε στις ανακοινώσεις της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης- με εξαίρεση τους ανοσοκατεσταλμένων- που μπορούν να την κάνουν και 4 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση- είναι έξι έως 8 μήνες μετά την δεύτερη, είπε ακόμη,

Η Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα συζήτησης του εμβολιασμού εφήβων 15-17 ετών και εκτίμησε πως πολλά ερωτήματα- προβληματισμοί για το ζήτημα θα απαντηθούν και με την επικοινωνία γονέων παιδιών και παιδιάτρων θα αρθούν οι  τυχόν λανθασμένες αντιλήψεις

Ζήτημα αποτελούν επίσης οι εμβολιασμοί σε ακόμη μικρότερες ηλικίες με τις μελέτες που εξελίσσονται να δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να δοθεί έγκριση κατεπείγουσας χρήσης.

"Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται χωρίς να αναβάλλονται",  είπε αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλοί εμβολιασμοί δεν έγιναν από υπερβολικό άγχος για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Με βάση το παραπάνω, αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη για αλλεργικά σοκ από τα εμβόλια που δημοσιεύθηκε στο Τζάμα και στην οποία έλαβαν μέρος άτομα με σχετική προδιάθεση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν πως το 98% ατόμων με προδιάθεση για αλλεργικές αντιδράσεις- που έλαβε μέρος  σε αυτή, δεν είχε καμία αλλεργική αντίδραση.  

Το 1% είχε μια ήπια αλλεργική αντίδραση  και μόλις το 0,7 % είχε μια επιφυλακτικού τύπου αντίδραση η οποία ήταν άμεσα αντιμετωπίσιμη.

Η συχνότητα που καταγράφεται όσον αφορά αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο Pfizer ειδικά είναι συγκεκριμένα 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο.

Η ειδικός ευχήθηκε μεταξύ άλλων καλή σχολική χρονιά με συνεχή δια ζώσης διδασκαλία, ευχήθηκε η κα Θεοδωρίδου και ανέφερε πως όλοι οι φοιτητές Ιατρικής, στους οποίους έκανε μάθημα είναι συνειδητά εμβολιασμένοι.
 

Πηγή: skai.gr