Συνεχίζεται η απεργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων,  με βασικό αίτημα την επανεξέταση της υποχρεωτικής επιστροφής της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις (και ειδικώς του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 που υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ).

Αυτό σημαίνει πως δεν γίνεται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 

Τα εργαστήρια θα είναι ανοικτά τις απογευματινές ώρες όλης της εβδομάδας,  από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί. 

Στις 16:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό προκειμένου να βρεθεί λύση. 

Απεργούν και οι φυσικοθεραπευτές έως την Τετάρτη


Από χθες ανέστειλαν την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι φυσικοθεραπευτές. Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη, όταν και προγραμματίζεται συγκέντρωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών έξω από το υπουργείο Υγείας. 
«Ο ΠΣΦ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των rebate και claw-back που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013, 125.000.000 ευρώ, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων» σημειώνουν. Προσθέτουν ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ότι, ενώ στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε η διεύρυνση των παθήσεων για τις οποίες δικαιολογείται η εκτέλεση συνεδριών φυσικοθεραπείας, η παράταση του χρόνου διενέργειας συνεχόμενων συνεδριών και η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας εφ' όρου ζωής για παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η κυστική ίνωση, αυτά συνέβησαν χωρίς αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία. Κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό από πλευρά τού υπουργείου Υγείας, καθώς τις άκρως απαραίτητες διευρύνσεις αυτές θα πρέπει να τις πληρώσουν οι φυσικοθεραπευτές από την τσέπη τους, μέσω rebate και claw-back», ανέφερε ανακοίνωση του ΠΣΦ.