Η ψυχοπαθολογία ενός ατόμου που κακοποιεί ζώα

Επιμέλεια: Χαρά Σώτα

Τα κρούσματα βίας κατά των ζώων είναι πολλά και αυξάνονται καθημερινά. Συγκεκριμένα η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, είναι ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά, παρά τις αυστηρές κυρώσεις.

Τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον να κακοποιήσει ένα ζώο χωρίς φόβο για την ποινή;

Τα άτομα που κακοποιούν ζώα έχουν στοιχεία ψυχοπάθειας ή κοινωνιοπάθειας. Αυτό σημαίνει πως τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να νιώσουν συμπόνια, οίκτο ή ενοχές για τους άλλους και δεν λαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Επίσης, έχουν άγνοια του κινδύνου και των επιπτώσεων. 

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στους ψυχοπαθείς και τους κοινωνιοπαθείς;

Οι ψυχοπαθείς σχεδιάζουν το έγκλημά τους λεπτομερώς έτσι ώστε να μειώσουν το ρίσκο να πιαστούν. Τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως ψυχοπαθείς συνήθως έχουν γεννηθεί έτσι σε αντίθεση με τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως κοινωνιοπαθείς.

Οι κοινωνιοπαθείς είναι συναισθηματικά ασταθή άτομα που λειτουργούν με την παρόρμηση. Δεν έχουν υπομονή και δεν σχεδιάζουν το έγκλημά τους προσεκτικά, καθώς λειτουργεί πιο έντονα ο αυθορμητισμός τους.

Η βιαιότητα απέναντι στα ζώα είναι πιο έντονο φαινόμενο στους κοινωνιοπαθείς. Σύμφωνα με την «Τριάδα του Macdonald» ή αλλιώς «Τριάδα της Κοινωνιοπάθειας», αν κάποιος έχει ένα από τα τρία αυτά στοιχεία ή συνδυασμό αυτών είναι πολύ πιθανό να έχει τάση προς τη βία. Τα τρία στοιχεία είναι ακράτεια κατά τη διάρκεια του ύπνου (για ηλικίες άνω των 5 ετών), κακοποίηση ζώων και πυρομανία. Επομένως, τα άτομα που έχουν κάποιο στοιχείο από αυτά, έχουν βίαια ξεσπάσματα και θυμό. Η κακοποίηση των ζώων είναι ένας τρόπος έκφρασης του θυμού αυτού.

Θεωρίες

Ειδικοί σε αυτά τα θέματα ισχυρίζονται πως η κακοποίηση ζώων είναι ένα πειραματικό στάδιο για όσους θέλουν να κακοποιήσουν κάποιον άνθρωπο στη συνέχεια. Ακαδημαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι η κακοποίηση των ζώων συνδέεται και με τη βία κατά των ανθρώπων, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση των παιδιών καθώς και με την ανθρωποκτονία.

Συνήθως, οι κατά συρροή δολοφόνοι, στην παιδική τους ηλικία είχαν βιώσει εξευτελισμό ή βία που είχε ωα αποτέλεσμα και βίαιες εκδηλώσεις από τους ίδιους στην πορεία. Επέλεγαν να κακοποιήσουν κάποιο ζώο επειδή είναι απροστάτευτα και εύκολα θύματα, σαν εξάσκηση. Στο μέλλον στρέφονται στους ανθρώπους.

Οι Ράιτ και Χένσλεϊ (2003) στη μελέτη τους «Από την κακοποίηση ζώων στις κατά συρροή δολοφονίες» εντόπισαν τρεις περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες διαμορφώνονται οι κατά συρροή δολοφόνοι. 

1)    Ως παιδιά εξέφρασαν αλλιώς τον θυμό τους γιατί το άτομο που τους τον προκαλούσε ήταν ισχυρότερο από αυτούς
2)    Ένιωσαν ότι ανακτούν τη δύναμή τους σκοτώνοντας και βασανίζοντας ζώα
3)    Απέκτησαν τον έλεγχο που χρειάζονταν προκαλώντας πόνο σε ένα άλλο απροστάτευτο πλάσμα

Άλλες εγκληματολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι το ένα τρίτο των δολοφόνων που διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα, στην παιδική τους ηλικία είχαν κακοποιήσει ζώα.

Στην Ελλάδα τα περιστατικά κακοποίησης ζώων δείχνουν να έχουν αυξηθεί, έχει αυξηθεί όμως και η καταγγελία και καταγραφή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Report Animal Abuse Greece το 2014 καταγράφηκαν 809 καταγγελίες, ενώ το 2018 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 3.734. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.799 καταγγελίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές για τους παραβάτες στην Ελλάδα είναι 30.000 ευρώ και μέχρι 5 χρόνια φυλάκιση για κακοποίηση ζώου.

Πληροφορίες από: Psychology Τoday

Πηγή: skai.gr