Η ομολογία του 27χρονου Σύρου τζιχαντιστή που συνελήφθη στον Ελαιώνα

Μαχητής του Ισλαμικού Κράτους, που φιλοξενείτο μαζί με την οικογένειά του στη δομή του Ελαιώνα, συνελήφθη χθες από την Αντιτρομοκρατική. Πρόκειται για 27χρονο υπήκοο Συρίας, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου του 2018 μαζί με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους. Προσήχθη την Τετάρτη από τη δομή φιλοξενίας μεταναστών και χθες το πρωί, μετά πολύωρη ανάκρισή του από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, συνελήφθη για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και για άμεση συνδρομή σε ανθρωποκτονία. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθήνας, ο οποίος με τη σειρά του τον παρέπεμψε στον ανακριτή. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο 27χρονος «αποδέχθηκε τις εις βάρος του αποδιδόμενες κατηγορίες».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο 27χρονος δεν ήταν άγνωστος στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με θέματα διεθνούς τρομοκρατίας. Ωστόσο, αφορμή για την προσαγωγή υπήρξε όχι το «βαρύ» παρελθόν του, αλλά η συμμετοχή του σε συμπλοκή με αλλοδαπούς εντός της δομής φιλοξενίας, που φέρεται να έλαβε χώρα την Τετάρτη. Μεταφέρθηκε αρχικά στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού και την περαιτέρω διαχείριση της υπόθεσης ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, οι αστυνομικοί της υπηρεσίας τού έδειξαν βίντεο δημοσιευμένο στο Διαδίκτυο (www.youtube.com) στο οποίο εμφανίζονται ο ίδιος και άλλα μέλη του Ισλαμικού Κράτους να κακομεταχειρίζονται αιχμαλώτους, τους οποίους κατά μία εκδοχή αργότερα εκτέλεσαν. Κατά την Αστυνομία, ο 27χρονος αναγνώρισε τον εαυτό του στο επίμαχο βίντεο, που χρονολογείται από το 2014 και δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο το 2017.

Φέρεται να ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι το επίμαχο βίντεο έχει τραβηχθεί σε πετρελαιοπηγή στη Συρία καθώς και ότι τέσσερις από τους αιχμαλώτους δολοφονήθηκαν καθώς και ότι οι υπόλοιποι δικάστηκαν σε δικαστήριο του Ισλαμικού Κράτους. Είπε ακόμα ότι την επόμενη ημέρα ακολούθησε σύγκρουση μαχητών της οργάνωσης με μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (Free Syrian Army), που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς. Τα πτώματα θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της Καθημερινής μερικές ημέρες πριν τη σύλληψή του, ο 27χρονος είχε απευθύνει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook κάλεσμα, προτρέποντας τους ομοεθνείς του να προχωρήσουν στον εμπρησμό της δομής του Ελαιώνα. Η επίμαχη ανάρτηση δεν διέλαθε της προσοχής των αρμοδίων. Μετά και την ομολογία του, η Αντιτρομοκρατική σχημάτισε εις βάρος του δικογραφία για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και άμεση συνδρομή σε ανθρωποκτονία από κοινού και κατά συρροή, παραπέμποντάς τον στον εισαγγελέα. Εκείνος του άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος παραπέμποντάς τον για να απολογηθεί στον ανακριτή. Μέχρι την απολογία του θα παραμείνει κρατούμενος στη ΓΑΔΑ.

Χθες κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε έρευνα στην οικία όπου διέμενε ο 27χρονος με την οικογένειά του.

Το πρωί της 5ης Νοεμβρίου είχε τυχαία συλληφθεί στην Τρίπολη ένας 27χρονος υπήκοος Τατζικιστάν, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο συλληφθείς είχε έρθει το 2017 στην Ελλάδα μέσω Λέσβου. Το 2018 του δόθηκε άσυλο και έκτοτε ζούσε με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους σε δομή φιλοξενίας στην Τρίπολη. Το διεθνές ένταλμα εναντίον του κοινοποιήθηκε στις ελληνικές αρχές το 2018, μετά την άφιξή του στη χώρα. Το πρωί της 5ης Νοεμβρίου μετέβη σε αστυνομική υπηρεσία της Τρίπολης για να εκδώσει προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο. Κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι εις βάρος του εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία και προχώρησαν στη σύλληψή του. Έκτοτε κρατείται στις φυλακές Δομοκού, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η δίωξή του από τις αρχές της χώρας του έχει πολιτικά κίνητρα.