Ισραήλ και Ιράν σε τροχιά κλιμάκωσης: Επίθεση με πυραύλους εξαπέλυσε η Τεχεράνη - Με απάντηση απειλεί το Τελ Αβίβ

«Είχαμε προειδοποιήσει» λένε οι Φρουροί της Επανάστασης - «Το Ιράν έκανε ένα σοβαρό λάθος», απαντά ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων,

Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του Ισραήλ για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εύθραυστης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Απριλίου, εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες για επιστροφή σε ευρείας κλίμακας συγκρούσεις και περιπλέκει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν επιβεβαίωσε τις εκτοξεύσεις, ενώ η Τεχεράνη έκλεισε τον δυτικό εναέριο χώρο της ενόψει ενδεχόμενων ισραηλινών αντιποίνων.

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει μετά το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού νωρίτερα την Κυριακή, το οποίο πραγματοποιήθηκε χωρίς προειδοποίηση και παρά το αίτημα της Ουάσιγκτον τις προηγούμενες ημέρες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστήριξε ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ εξαπέλυσε νωρίτερα επιθέσεις εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

«Εάν αυτές οι επιθετικές ενέργειες επαναληφθούν, οι απαντήσεις μας θα είναι ευρύτερης κλίμακας και θα περιλαμβάνουν όλους τους αμερικανικούς και σιωνιστικούς στόχους σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης σε ανακοίνωσή τους.

Η ανακοίνωση κάνει επίσης αναφορά στις ισραηλινές επιχειρήσεις στον Λίβανο, καθώς και σε περιστατικά που, σύμφωνα με την Τεχεράνη, αφορούν τις ακτές του Ιράν και πλοία στην περιοχή του Στενού του Ορμούζ.

Σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, πολίτες είχαν συγκεντρωθεί σε σημεία της Τεχεράνης και πανηγύριζαν την εκτόξευση των πρώτων πυραύλων προς το Ισραήλ.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Εκατομμύρια πολίτες στα καταφύγια

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε πολλές περιοχές του Ισραήλ, αναγκάζοντας εκατομμύρια πολίτες να καταφύγουν σε καταφύγια και προστατευμένους χώρους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν, ενώ στο βόρειο τμήμα της χώρας ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις.
Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ενημέρωσαν τους πολίτες ότι μπορούν να εγκαταλείψουν τους προστατευμένους χώρους και τις περιοχές που είχαν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας λόγω της πυραυλικής απειλής.
 

Ισραήλ: «Το Ιράν έκανε σοβαρό λάθος» 

«Το Ιράν έκανε ένα σοβαρό λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ταξίαρχος Έφι Ντέφριν, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, τόνισε ότι το Ισραήλ «θα πλήξει τον εχθρό αποφασιστικά μόλις δοθεί η εντολή».

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημόσια ισραηλινή ραδιοτηλεόραση Kan, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να δήλωσε ότι δεν θεωρεί αναγκαία μια περαιτέρω ισραηλινή απάντηση.

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη επίθεση στη Βηρυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση ενός πολέμου πλήρους κλίμακας στη Μέση Ανατολή, την ώρα που το Πακιστάν και άλλοι μεσολαβητές επιχειρούν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

Η ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό μετά τη συμφωνία εκεχειρίας Λιβάνου-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και του Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια συνομιλιών που φιλοξενήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμφωνία την οποία η Χεζμπολάχ απέρριψε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το ισραηλινό πλήγμα σε πολυκατοικία κατοικιών προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20.

Ισραήλ: «Ο στρατός θα συνεχίσει να επιχειρεί σε ολόκληρο τον Λίβανο»

«Ο στρατός θα συνεχίσει να δρα σε ολόκληρο τον Λίβανο», δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ θα συνεχιστούν.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και η χερσαία εισβολή στον Λίβανο με στόχο τη Χεζμπολάχ, καθώς και η άρνηση της οργάνωσης να αφοπλιστεί, έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες για μια συνολική συμφωνία τερματισμού του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η Τεχεράνη επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον Λίβανο.


Ο Τραμπ εμφανίζεται αντίθετος σε περαιτέρω κλιμάκωση

Αμέσως μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι επιθυμεί το Ιράν να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα ισραηλινά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα την Κυριακή δεν ήταν σε συντονισμό  με την Ουάσιγκτον, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτό».

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι επρόκειτο να πλήξει τα νότια προάστια της Βηρυτού, ωστόσο επείγουσες διαβουλεύσεις μέσω της Ουάσιγκτον απέτρεψαν την επιχείρηση, υπό τον όρο ότι η Χεζμπολάχ θα σταματούσε τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πόλεων κοντά στα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τα πυρά προς το Ισραήλ νωρίτερα την Κυριακή, ζητά να τερματιστούν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Αντίθετα, στηρίζει τη θέση του Ιράν ότι μια συνολική συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη διευθέτηση της κατάστασης στον Λίβανο.
 

Πηγή: skai.gr
8 0 Bookmark

Απόρρητο