Κλείσιμο

Σλοβακία: Συμφωνία αντιπολίτευσης - κυβέρνησης για τη διεύρυνση του ΕFSF

Μία ημέρα μετά την απόρριψη της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) από τη σλοβακική βουλή, τα τρία από τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και η αξιωματικής αντιπολίτευση κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για την υπερψήφιση του επίμαχου ν/σ.

Ο αρχηγός της σοσιαλδημοκρατικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Σλοβακία, Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε ότι το κόμμα του και ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέληξαν σε συμφωνία με αντάλλαγμα την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Τα τρία αυτά κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτουν πλειοψηφία 119 εδρών από τις συνολικά 150 του κοινοβουλίου της Σλοβακίας.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Ιβέτα Ραντίτσοβα σημείωσε ότι η επόμενη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την ψήφιση του EFSF θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν την Τρίτη ότι θα προσπαθούσαν να περάσουν τη συμφωνία για τη διεύρυνση του EFSF σε νέα ψηφοφορία, προσεταιριζόμενοι τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε προτροπές προς τη Σλοβακία για τη σύντομη υπερψήφιση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προέβησαν νωρίτερα την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Πηγή: skai.gr