Μπουρλά στον ΣΕΒ: Κόμβος καινοτομίας η Ελλάδα για Pfizer - Εχθρική η χώρα στις επενδύσεις πριν το 2009

Πριν το 2009 η πολιτική φιλοσοφία στην Ελλάδα ήταν μάλλον εχθρική στις επενδύσεις, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, κατά τη συζήτηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ανοικτής Εκδήλωσης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Μιλώντας για την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε προ δύο ετών, και χαρακτήρισε ως σημαντική, σχολίασε ότι πλέον, και ειδικά με τη νυν κυβέρνηση, υπάρχει νοοτροπία να βγάλουμε τα εμπόδια στις επενδύσεις. 

Ο κ. Μπουρλά ξεκαθάρισε ότι δεν έκανε κάποιο «δώρο» στην Ελλάδα με την επένδυση στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταγωγής του. «Με την αξία της προσέλκυσε την επένδυση. «Βρήκα αυτό που περίμενα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με το επίπεδο όσων προσελήφθησαν» σχολίασε.

Κάνοντας λόγο για σημαντικότατα high tech προγράμματα όπως αυτά που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες στις οποίες κυρίως σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τις καινοτομίες μέσα από το hub (κόμβος) που έχουμε δημιουργήσει». 

«Η ιδιωτική πρωτοβουλία θα δημιουργήσει τις καινοτομίες που χρειάζονται» ξεκαθάρισε. 

Για τις προϋποθέσεις προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ο CEO της Pfizer εξήγησε ότι «το περιβάλλον είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό για τις επενδύσεις διεθνώς, όλες οι χώρες του κόσμου επιθυμούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές. Οι επενδύτες έχουν ευχέρεια επιλογής, έχεις έτσι ολιστικό τρόπο για το πού θα κάνεις την επένδυσή σου. Η υλικοτεχνική υποδομή, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το μετρό για να έρχονται οι εργαζόμενοι στη δουλειά, το οικονομικό καθεστώς (φορολογικά κίνητρα, απαλλαγές) το εργασιακό καθεστώς... «Αν πιστεύεις το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεσαι, αν πιστεύεις ότι η επένδυση σου θα είναι καλοδεχούμενη από το πολιτικό σύστημα της χώρας». 

Ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας πως «ήταν πολύ, πολύ καλύτερος ο τρόπος που οργανώθηκε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα από ό,τι στην Αμερική».

 

 

Πηγή: skai.gr