Η Λαγκάρντ επιμένει: Η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων – Να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κάποιοι διοικητές στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξαν ακόμη και αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν σταματάμε τις αυξήσεις επιτοκίων και έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε» διεμήνυσε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την απόφαση για νέα αύξηση στα επιτόκια αναφοράς κατά 0,25%.

«Όλοι συμφωνήσαμε ότι η αύξηση των επιτοκίων ήταν απαραίτητη, είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό», ξεκαθάρισε.

Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι δεν τέθηκε καν στο τραπέζι ως ενδεχόμενο να σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, ενώ κάποιοι διοικητές στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξαν ακόμη και αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Όπως σημείωσε, ο γενικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκιά μας θα φτάσουν σε επίπεδο αρκούντως περιοριστικό για την έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% και θα βασίζονται στα οικονομικά δεδομένα, ανέφερε.

Όσον αφορά την οικονομία της ευρωζώνης, η κα Λαγκάρντ σημείωσε ότι η εγχώρια ζήτηση και η κατανάλωση παραμένουν αδύναμες, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται απόκλιση στις επιδόσεις των διαφορετικών τομέων της οικονομίας, με τις προοπτικές της μεταποίησης να επιδεινώνονται. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι πιέσεις στους μισθούς παραμένουν ισχυρές, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν ανοδικά ρίσκα για τον πληθωρισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κατανάλωση ενέργειας. 

«Υπάρχουν ακόμη σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό (…) Οι πρόσφατες μισθολογικές συμφωνίες προστέθηκαν στους ανοδικούς κινδύνους». «Η υψηλότερη αύξηση των μισθών ή των περιθωρίων κέρδους θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό» προειδοποίησε.

«Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη» πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης έχει αποδειχθεί ανθεκτικός» σημείωσε ακόμα η κ. Λαγκάρντ.

 «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο τραπεζικός δανεισμός ενδεχομένως θα συνεχίσει να μειώνεται».
 

Πηγή: skai.gr