Λαγκάρντ - ΕΚΤ: Ερχεται και 5η, σημαντική αύξηση των επιτοκίων

Μετά την τέταρτη διαδοχική αύξηση τους κατά 0,5%, η επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε περαιτέρω σημαντική αύξηση των επιτοκίων για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%

Την περαιτέρω σημαντική αύξηση των επιτοκίων προανήγγειλε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την τέταρτη διαδοχική αύξηση τους κατά 0,5%.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την οποία αποφασίστηκε, εκτός από την αύξηση του επιτοκίου, η σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων « τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω σημαντικά με ένα σταθερό ρυθμό, προκειμένου να διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο το οποίο θα διασφαλίζει την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%».

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ επιβεβαιώνουν σχεδόν το «δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο» που είχε δημοσιοποιήσει η Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο. Πλέον σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός θα φθάσει φέτος το 8,4% για να υποχωρήσει στο 6,3% το 2023 και στο 3,4% το 2024 , από 2,3% που προέβλεπε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός προβλέπεται πλέον να υποχωρήσει στο 2,3% το 2025!

Οσον αφορά στο μέτωπο της ανάπτυξης η η ΕΚΤ προβλέπει για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% (από 3,1%), όμως το 2023 η αύξηση του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 0,5% από 0,9% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο, και το 2024 η ανάπτυξη θα φθάσει το 1,9% (όσο προεβλεπόταν το Σεπτέμβριο) και θα διαμορφωθεί στο 1,8% το 2025. Η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, επιβραδύνεται επίσης σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, ειδικά λόγω του αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως είπε, είναι θετικό ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο και η ανεργία έφτασε στο νέο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Οκτώβριο. Επιπροσθέτως η αύξηση των μισθών πρόκειται να αποκαταστήσει κάποια χαμένη αγοραστική δύναμη, ενδυναμώνοντας έτσι την κατανάλωση.

Η σημερινή αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5%, η οποία συνιστά μία μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου τους, οφείλεται σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, στα πρώτα θετικά σημάδια που εμφανίζονται στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, παρόλο που όπως αποτυπώνεται στις αναθεωρημένες προβλέψεις, η αποκλιμάκωση του θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη.

Η ΕΚΤ απεφάσισε επίσης να αρχίσει σταδιακά να μειώνει το μέγεθος του Ενεργητικού της, περιορίζοντας τα ποσά των ομολόγων που θα επανεπενδύει σε σχέση με αυτά που λήγουν. Υπενθυμίζεται ότι μέσω των διαφόρων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ, αλλά και του προγράμματος πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ) στο οποίοι συμμετείχαν και τα ελληνικά ομόλογα, έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 5 τρις.ευρω. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει τις λεπτομερείς παραμέτρους για τη μείωση του χαρτοφυλακίου που έχει «χτίσει» στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΡ.

Πάντως το δ.σ της ΕΚΤ πρόκειται να συνεχίσει την επανεπένδυση, πλήρως, των κεφαλαίων από τη λήξη των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του APP έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023. Στη συνέχεια, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειωθεί με συγκεκριμένο ρυθμό. Η μείωση θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός του θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.

Οσον αφορά στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ μέσω του οποίου η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 39,6 δις ευρώ το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει την επανένδυση, πλήρως, των κεφαλαίων από την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν τουλάχιστον έως το τέλος του 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ