Η αίτηση προς τον ΕΦΚΑ «κλειδώνει» την ένταξη στις 120 δόσεις

«Παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων και μετά τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας (30 Σεπτεμβρίου) δίνει ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή του. Στην πράξη, το Ταμείο επαναλαμβάνει αυτό που και το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει, ότι δηλαδή με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης προς τον ΕΦΚΑ κατοχυρώνεται το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση, πριν από τον υπολογισμό των οφειλών.

Αναλυτικά, με ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ, πριν από την ψήφιση της σχετικής διάταξης νόμου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνει ότι με δεδομένα τα προβλήματα  που εμποδίζουν τον ορθό προσδιορισμό - επανυπολογισμό των οφειλών των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ισχύουν τρία στάδια στη διαδικασία ένταξης:

• BΗΜΑ 1: Είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή, επαλήθευση των στοιχείων του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου και υποβολή αιτήματος προσδιορισμού των οφειλών. Με την ολοκλήρωση του βήματος αυτού έως 30 Σεπτεμβρίου, κατοχυρώνεται το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση.

• ΒΗΜΑ 2: Προσδιορισμός ή και επανυπολογισμός των οφειλών. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή απεικονίζονται οι οφειλές πριν και μετά τον επανυπολογισμό.

• ΒΗΜΑ 3: Οριστικοποίηση της ρύθμισης. Ο ασφαλισμένος ή συνταξιούχος επιλέγει τον τρόπο υπολογισμού των οφειλών που επιθυμεί και αποδέχεται την προώθησή τους στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση είναι διαθέσιμες στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η συμμετοχή των οφειλετών ήταν περιορισμένη καθώς μέχρι και την Παρασκευή είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση 158.200 οφειλέτες - αιτήσεις, για τη διευθέτηση χρεών της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ. Περίπου 670 εκατ. ευρώ οφειλών έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση από 81.750 ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, ενώ 1,3 δισ. ευρώ οφειλές ρυθμίστηκαν από 46.500 εργοδότες. Μάλιστα, στα ταμεία του ΚΕΑΟ έχουν ήδη ενταχθεί 145,4 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, τα συνολικά χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο ανέρχονται πλέον σε 35 δισ. ευρώ και όσο περνούν οι μέρες τόσο απομακρύνεται ο στόχος να ενταχθεί σε ρύθμιση τουλάχιστον το 10% των οφειλών αυτών. 

Ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή του προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ προτείνει να δοθεί εύλογη παράταση της προθεσμίας αφενός λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης των σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών με βάση τις τελευταίες μεταβολές του νομικού πλαισίου και αφετέρου επειδή σε πλήθος περιπτώσεων δεν εμφανίζεται καθόλου ή εμφανίζεται εσφαλμένα το ύψος των οφειλών.
 

Πηγή: www.kathimerini.gr