Έκλεισε η συμφωνία για την πρώτη κατοικία

H ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης κατέληξε σε συμφωνία με τους θεσμούς, και στα 48 προαπαιτούμενα, όπως δήλωσε τα ξημερώματα  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τελικός συμβιβασμός υπήρξε στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας, ενώ για το θέμα των κόκκινων δανείων και κυρίως των επιχειρηματικών, αποφασίστηκε η μεταφορά του ζητήματος για το επόμενο πακέτο διαπραγμάτευσης.

Στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή θα υπάρχουν οι διατάξεις της προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι αλλαγές στις 100 δόσεις κλπ.

Η τελική συμφωνία καλύπτει περίπου το 60% των δανειοληπτών, με τους δανειολήπτες να χωρίζονται σε δύο ομάδες.

Στην δεύτερη ομάδα που κατατάσσονται περισσότεροι από τους μισούς δανειολήπτες, θα προβλέπεται και μια εξωδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα προκύπτει ένα ποσό μηνιαίας δόσης το οποίο θα πρέπει να καλύπτει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει τη δυνατότητα εξαίρεσης από τον πλειστηριασμό.

ΟΙ δανειολήπτες που θα μπορούν να ενταχθούν στη μεταβατική διάταξη και να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους, ουσιαστικά θα είναι μοιρασμένοι σε δύο ομάδες.

Για την πρώτη ομάδα –η οποία θα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του συνόλου- με τα χαμηλότερα εισοδήματα, η προστασία θα είναι πιο εύκολη ενώ για το υπόλοιπο 35% θα υπάρχει η βάσανος της προδικαστικής διαδικασίας. 

Για το 25% των δανειοληπτών που βρίσκονται και στην πιο δεινή οικονομική κατάσταση, το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ  ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. 

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα προκύπτουν με βάση το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο διαμορφώνεται ως εξής.

8180 ευρώ για τον εργένη
13917 ευρώ για τον παντρεμένο
17278 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
20639 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

Σε αυτή την ομάδα δανειοληπτών, που έχουν και τα πιο χαμηλά εισοδήματα, θα προβλεφθεί και η καταβολή επιδόματος έτσι ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για το σκοπό αυτό θα διατεθεί μέσα στο 2016 κονδύλι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την δεύτερη ομάδα των δανειοληπτών (δηλαδή περίπου το 35%) θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια:  

Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας θα οριστεί ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης στις 230.000 ευρώ ενώ το εισοδηματικό κριτήριο θα προκύπτει και πάλι από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης της ΕΕ πολλαπλασιασμένο με τον συντελεστή 1,7. Έτσι, το εισοδηματικό όριο θα διαμορφώνεται ως εξής:

13906 ευρώ για τον εργένη
23659 ευρώ για τον παντρεμένο
29372 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
35086 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

Για τη δεύτερη ομάδα, της προσφυγής στον νόμο Κατσέλη θα προηγείται μια υποχρεωτική προδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα καθορίζεται ένα ποσό δόσης το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα διάσωσης της κύριας κατοικίας. Το ποσό της δόσης, θα προκύπτει σε συνάρτηση και με την εμπορική αξία του ακινήτου.Πηγή: skai.gr