DW: Παραιτήθηκε ο Γιούργκεν Σταρκ - επικρατέστερος διάδοχος ο Ασμουσεν

Εν μέσω της κρίσης του ευρώ ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιούργκεν Στάρκ υπέβαλε την παραίτηση του, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Επικρατέστερος για τη διαδοχή του θεωρείται ο Γιοργκ Άσμουσεν.

Την παραίτηση του επικεφαλής οικονομολόγου και μέλους του ΔΣ της Γιούργκεν Σταρκ επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο γερμανός αξιωματούχος, παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Η παραίτηση του κ. Σταρκ βρίσκει την ΕΚΤ αντιμέτωπη με την κρίση του κοινού νομίσματος και είναι βέβαιο ότι αντανακλά τις αντιθέσεις που καταγράφονται στο ΔΣ της. Eδώ και μήνες είναι γνωστή η εναντίωσή του γερμανού οικονομολόγου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και σε αυτό αποδίδουν κύκλοι της Φραγκφούρτης τα αίτια της παραίτησής του.

Το Οικονομικό Συμβούλιο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) χαρακτηρίζει την αποχώρηση του Σταρκ «δραματική προειδοποίηση». Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δια στόματος του βουλευτή τους Κάρστεν Σνάιντερ κάνουν λόγο για «κεραυνοβόλο πλήγμα» κατά της Μέρκελ. Ο Σταρκ, είναι ο δεύτερος γερμανός εκπρόσωπος στην ΕΚΤ, μετά τον πρόεδρο της Bundesbank Άξελ Βέμπερ, που εγκαταλείπει το πλοίο, τροφοδοτώντας με τον τρόπο αυτόν διάφορα σενάρια. Ενδεικτικό της αναταραχής που προκάλεσε η είδηση της παραίτησης είναι οι απώλειες που σημείωσαν η ισοτιμία του ευρώ και ο δείκτης DAX σε ελάχιστον χρονικό διάστημα.

Φαβορί ο Άσμουσεν για τη διαδοχή

Ο Γιούργκεν Σταρκ θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου μέχρι να βρεθεί ο οικονομολόγος που θα τον διαδεχθεί. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου επικρατέστερος θεωρείται ο υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος μολονότι σοσιαλδημοκράτης διατήρησε τη θέση του στην κεντροδεξιά κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση ο διάδοχος του κ. Σταρκ θα είναι Γερμανός. Σε αντίθεση πάντως με τον Γιούργκεν Σταρκ, που μαζί με τον Άξελ Βέμπερ ανήκε στα «γεράκια» της ΕΚΤ, όσον αφορά τις νομισματικές του προσεγγίσεις, ο Γιοργκ Άσμουσεν ανήκει στα «περιστέρια», που εκφράζουν μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωση του φιλελεύθερου βουλευτή Φρανκ Σέφλερ (FDP) και ένθερμου οπαδού της εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη για την παραίτηση Σταρκ. «Η αποχώρηση του Γιούργκεν Σταρκ συνιστά πλήγμα για το ευρώ». Ο κ. Σέφλερ προσθέτει ότι η Γερμανία πρέπει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να σταματήσει η «παρανομία της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών».

Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης