Ντάισελμπλουμ: Αναπόφευκτη η φορολόγηση καταθέσεων στην Κύπρο – μικρές ελπίδες από Ρωσία

Την πεποίθησή του ότι η διάσωση της Κύπρου αναπόφευκτα θα περιλαμβάνει την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που τηρούνται στη Μεγαλόνησο εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο εμφάνισής του ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είναι πιθανότατα αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει κάποιο είδος φορολόγησης [των καταθέσεων] στο τελικό πακέτο που θα συμφωνήσουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας παράλληλα πως η δασμολόγηση είναι «αναπόφευκτη εάν επιθυμούμε να οικοδομήσουμε ένα πακέτο που δεν θα επιφέρει περισσότερα δάνεια ή χρέος στην Κύπρο».

«Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων στη Κύπρο δεν [ανήκουν] σε αποταμιευτές, αλλά σε επενδυτές», συμπλήρωσε με νόημα ο επικεφαλής του Eurogroup.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε πως η Ρωσία έχει διαμηνύσει στην Ευρώπη ότι δεν προτίθεται να παράσχει «ένα άλλο δάνειο» στη Λευκωσία, ή να προβεί σε «μία επένδυση στις τράπεζες». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι γνωρίζει το αποτέλεσμα των νέων επαφών μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Μόσχας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα προκειμένου να διασφαλίσει, μεταξύ άλλων, την επιμήκυνση αποπληρωμής του υφιστάμενου ρωσικού δανείου, αξίας 2,5 δισ., και τη μείωση του επιτοκίου, που ανέρχεται στο 4,5%.

Το εν λόγω δάνειο εγκρίθηκε το 2011 και είναι προγραμματισμένο να εξοφληθεί έως το 2016, με την Κύπρο να ζητά τη μετάθεση της διορίας κατά πέντε χρόνια, για το 2021.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ