Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο- Στο 0,9% η πρώτη εκτίμηση για το επιτόκιο

'Ανοιξε πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου για την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.

Σύμφωνα με την αρχική καθοδήγηση που ανακοίνωσαν οι τράπεζες που έχουν αναλάβει την έκδοση, το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) θα πρέπει να διαμορφωθεί στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (midswap) προσαυξημένο κατά περίθώριο 1,10%. Επομένως σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν στη διατραπεζική αγορά όπου τα επιτόκια είναι αρνητικά, το τελικό επιτόκιο του ομολόγου θα πρέπει να κυμανθεί στο επίπεδο του 0,9%.

Πρόκειται για το πρώτο ομόλογο που το πρώτο που εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο για φέτος και θα έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobank. 

Σημειώνεται ότι στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για φέτος είναι η έκδοση ομολόγων ύψους έως 12 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ