«Το φουστάνι της φωτιάς»: Το εμβληματικό flame dress της Tina Turner και η ιστορία του

Οι στυλιστικές της επιλογές ήταν απολύτως ξεχωριστές και αναγνωρίσιμες, προσδίδοντας ένα επιπλέον επίπεδο έκφρασης και αυθεντικότητας στις ερμηνείες της.

Η μοναδική και σπουδαία Tina Turner, ο θρύλος της rock n' roll, μας αποχαιρετά σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πίσω της μια αναπόφευκτη κληρονομιά που θα συνεχίσει να ζει αιώνια.

Πέρα από τις αμέτρητες επιτυχίες της, που της χάρισαν οκτώ βραβεία Grammy και την αναγνώριση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως η καλλιτέχνις με τις περισσότερες πωλήσεις εισιτηρίων σε μια συναυλία, η Tina έμεινε αξέχαστη για τα εμβληματικά της look που φόραγε κατά τη διάρκεια των εκπληκτικών εμφανίσεών της στη σκηνή.

Οι στυλιστικές της επιλογές ήταν απολύτως ξεχωριστές και αναγνωρίσιμες, προσδίδοντας ένα επιπλέον επίπεδο έκφρασης και αυθεντικότητας στις ερμηνείες της.

Οι εντυπωσιακές της εμφανίσεις στη σκηνή έγιναν μέρος της ιστορίας, αφήνοντας μια ανεξίτηλη εντύπωση στο κοινό και για πάντα θα θεωρούνται σύμβολα του στυλ. 

Καθώς ξεκίνησε την καριέρα της στα 1950s μαζί με τον σύζυγό της Ike Turner, η Tina φορούσε μακριές γούνες και στενά φορέματα, ενώ τα μαλλιά της ήταν ίσια. Ωστόσο, αυτές οι στιλιστικές επιλογές αντανακλούσαν τη ζωή της.

Σε μια συνέντευξή της στο NBC News το 2020, η Turner δήλωσε, "Όταν σκέφτομαι το παρελθόν, μπορώ να δω την ιστορία της ζωής μου μέσα από τα ρούχα που φορούσα. Το να τραγουδήσω με τον Ike στα πρώτα βήματά μου ήταν ένα όνειρο που είχα ως έφηβη που ήθελε να τραγουδήσει στη σκηνή. Όταν φορούσα αυτά τα φορέματα, αισθανόμουν τόσο κομψή, σαν πριγκίπισσα. Αλλά αυτά τα φορέματα ήταν φυλακή, όπως και ο γάμος μου. Ήθελα να προχωρήσω στη ζωή μου, οπότε άρχισα να φοράω πιο κοντές φούστες που ήταν λιγότερο περιοριστικές, γιατί η ελευθερία ήταν πολύ σημαντική για μένα, τόσο στη σκηνή όσο και στη ζωή μου".

Έτσι, όπως ο φοίνικας που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, η Tina Turner αναδείχθηκε μετά το διαζύγιό της από τον βίαιο σύζυγό της και ξεκίνησε μια νέα και συναρπαστική σόλο καριέρα. Η δεύτερη φάση της ζωής της από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και μετά ήταν γεμάτη επιτυχίες που συνεχίζονταν με αύξουσα τάση, όπως και τα αξέχαστα στιλιστικά της looks.

Με αυτόν τον τρόπο, η Turner αντίκρισε μια νέα εποχή γεμάτη επιτυχίες και αναγνώριση, αποτελώντας παράλληλα πηγή έμπνευσης για πολλούς. Οι εμβληματικές εμφανίσεις της αποτελούσαν απαραίτητο κομμάτι της ιστορίας της και αντικατοπτρίζαν την αναγέννησή της, εκπέμποντας αυτοπεποίθηση και ελευθερία.

Ένα εκ των αξέχαστων φορεμάτων που έχει φορέσει η Tina Turner είναι το iconic, υπερπολυτελές και εκκεντρικό "flame dress".

Αυτό το φόρεμα δημιουργήθηκε από τον απίθανο σχεδιαστή Bob Mackie και είχε ένα σχέδιο που μοιάζει με φλόγες στο επάνω μέρος, ενώ ήταν γεμάτο με λαμπερές πούλιες που αντανακλούσαν το φως, κάνοντας την ίδια την Tina να λάμπει κυριολεκτικά. Αυτό το φόρεμα, ίσως το πιο διάσημο από όλα όσα έχει φορέσει, αποτελεί ένα εμβληματικό παράδειγμα της μοναδικής προσωπικότητας και ενέργειας της αξέχαστης ντίβας.

Το "flame dress" έχει μείνει χαραγμένο στην ιστορία ως ένα εμβληματικό σύμβολο του πρωτοποριακού ταλέντου της, της οποίας η ενέργεια και το πάθος εκτοξεύονταν κυριολεκτικά κατά την ερμηνεία των τραγουδιών της.

Το "φόρεμα-φλόγα" της Τina έγινε εξαιρετικά δημοφιλές όταν το φόρεσε κατά τη διάρκεια της σόλο καριέρας της προς το τέλος της δεκαετίας του '70.

Αυτή η εντυπωσιακή εμφάνιση της καθιέρωσε το φόρεμα ως ένα αξιοσημείωτο κομμάτι μόδας, το οποίο πλέον αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της.

Το φόρεμα-φλόγα της Turner δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει στην εμφάνισή της μια αίσθηση έκρηξης και λάμψης.

Με χρωματικές αποχρώσεις του κόκκινου, πορτοκαλί και κίτρινου, το φόρεμα επενδύθηκε με πούλιες που αντανακλούσαν το φως, προκαλώντας αίσθηση θαυμασμού.

Το σχέδιο του φορέματος είχε σκοπό να αναδείξει τα εμβληματικά και εντυπωσιακά πόδια της Tina, ενώ ταυτόχρονα της παρείχε την ελευθερία που τόσο πολύ επιθυμούσε.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το φόρεμα-φλόγα έχει φορεθεί από διάφορες διάσημες προσωπικότητες κατά τη διάρκεια των χρόνων. Το 2005, η Beyoncé φόρεσε ένα αντίγραφο του φορέματος, ενώ προηγουμένως είχαμε δει τη Linda Carter, γνωστή ως η πρώτη Wonder Woman, να το φοράει.

Πηγή: Must
TAGS: Tina Turner