Κλείσιμο

Πώς διαλέγει έργα τέχνης ένας διάσημος συλλέκτης – Το κριτήριο του "Oh my God!"

Μόνο λίγοι εκλεκτοί και τυχεροί μπορούν να θαυμάσουν έστω λίγους από τους αναρίθμητους θησαυρούς της συλλογής του Ronald S. Lauder.

Μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές στον κόσμο -  η οποία περιλαμβάνει από Ελληνορωμαϊκά γλυπτά μέχρι Γερμανικά και Αυστριακά έργα τέχνης του 20ού αιώνα - ανήκει στον συλλέκτη Ronald S. Lauder. 

Μόνο λίγοι εκλεκτοί και τυχεροί μπορούν να θαυμάσουν έστω λίγους από τους αναρίθμητους θησαυρούς της συλλογής του Lauder.

Όμως τώρα, για πρώτη φορά , το σπίτι μαζί με την αχανή συλλογή έργων τέχνης του διάσημου συλλέκτη, ανοίγει στο ευρύ κοινό - έστω και... πλατωνικά.

Η Neue Galerie New York·έχει αναπαραστήσει μέσω μίας εγκατάστασης την κατοικία και την συλλογή του Lauder, φυσικά με την έγκρισή του. 

Είναι η πρώτη φορά που o Lauder δίνει στο φιλότεχνο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει - έως τις 13 Φεβρουαρίου - το σύνολο της συλλογής του όπως εμφανίζεται στο σπίτι του, προς τιμήν των 20 χρόνων της νεοϋορκέζικης γκαλερί.

Σε βίντεο το οποίο ετοιμάστηκε ως εισαγωγή στην έκθεση, ο Lauder εξηγεί ότι έχει τρεις κατηγορίες τέχνης: την «Oh», την «Oh my» και την «Oh my God!»·

Ο ίδιος συλλέγει μόνον έργα από την τελευταία κατηγορία, όταν δηλαδή δει καποιο αντικείμενο ή πίνακα και αναφωνήσει «ω θεέ μου!».

Όπως λέει , κατά συνέπεια, «μου είναι αδύνατον να διαλέξω ένα αγαπημένο έργο από τη συλλογή μου. Όταν αγαπώ ένα έργο τέχνης και αποφασίζω να το αποκτήσω, δεν μου περνάει ο έρωτάς μου γι' αυτό. Απλά, αρχίζω να το γνωρίζω περισσότερο».

Πηγή: skai.gr