Κλείσιμο

To άρθρο της Αντζελίνα Τζολί στους NYT: Η ιατρική μου επιλογή

Η μητέρα μου πολέμησε με τον καρκίνο για σχεδόν μια δεκαετία και πέθανε στα 56 της. Κρατήθηκε στη ζωή αρκετά ώστε να προλάβει να γνωρίσει και να τα κρατήσει στην αγκαλιά της τα πρώτα της εγγόνια. Τα υπόλοιπα παιδιά μου όμως δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να την γνωρίσουν για να νιώσουν την αγάπη της.

Μιλάμε συχνά για την «μανούλα της μανούλας» και βρέθηκα να αναζητώ τρόπους να τους μιλήσω για την αρρώστια που την πήρε μακριά μας. Μάλιστα με ρώτησαν αν θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και σε μένα. Πάντα τους έλεγα να μην ανησυχούν, η αλήθεια όμως είναι ότι κουβαλάω το ελαττωματικό γονίδιο BRCA1, που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στήθους και των ωοθηκών.

Οι γιατροί μου εκτίμησαν ότι είχα 87% πιθανότητες να εκδηλώσω καρκίνου στήθους και ένα 50% να εκδηλώσω καρκίνο ωοθηκών, αν και το ποσοστό του κινδύνου διαφοροποιείται από γυναίκα σε γυναίκα.

Μόνο ένα ποσοστό των καρκίνων του στήθους προκύπτει από την κληρονομική μετάλλαξη γονιδίου. Οσοι έχουν ελάττωμα στο γονίδιο BRCA1 έχουν κατά μέσο όρο 65% πιθανότητες να το εκδηλώσουν.

Μόλις έμαθα ότι αυτή ήταν η πραγματικότητα μου αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ και να ελαχιστοποιήσω τον κίνδυνο όσο περισσότερο μπορούσα. Πήρα την απόφαση να προβώ σε προληπτική διπλή μαστεκτομή. Ξεκίνησα με το στήθος επειδή εκεί αντιμετώπιζα τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξω καρκίνο, αλλά και επειδή είναι πιο σύνθετη η επέμβαση.

Στις 27 Απριλίου είχα ολοκληρώσει μια τρίμηνη διαδικασία επεμβάσεων που αφορούσαν στις μαστεκτομές. Κατάφερα να κρατήσω την όλη διαδικασία μυστική και συνέχισα κανονικά τη δουλειά μου.

Σήμερα γράφω για την όλη μου εμπειρία επειδή ελπίζω να επωφεληθούν και άλλες γυναίκες από αυτή. Ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι μια λέξη που ξυπνά τον φόβο μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, προκαλώντας μια βαθιά αίσθηση αδυναμίας. Στις μέρες μας όμως είναι εφικτό να διαπιστώσει κανείς αν είναι επιρρεπής στην εκδήλωση καρκίνου στήθους και ωοθηκών και να τον αντιμετωπίσει άμεσα.

Η δική μου διαδικασία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου με μια επέμβαση που είναι γνωστή ως «nipple delay», η οποία αποκλείει την ασθένεια από τους αγωγούς του μαστού πίσω από την θηλή προκαλώντας επιπλέον ροή αίματος στην περιοχή. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να είναι ελαφρώς επώδυνη και να προκαλεί μελανιές, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες να διασωθεί η θηλή (από τις μαστεκτομές).

Δύο εβδομάδες αργότερα υποβλήθηκα στις μαστεκτομές, στη διάρκεια της οποίας αφαιρείται ο ιστός του στήθους και στη θέση τους τοποθετούνται προσωρινά ενθέματα. Η εγχείρηση μπορεί να διαρκέσει έως και 8 ώρες. Ξυπνάς με σωληνάρια απορροής και γάζες. Μοιάζει με σκηνή παρμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά μερικές μέρες μετά την επέμβαση, μπορείς να επιστρέψεις στην κανονική σου ζωή.

Εννέα εβδομάδες αργότερα, ολοκληρώνεται και η τελική επέμβαση με την αναδόμηση των μαστών με μόνιμα ενθέματα. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στην επέμβαση και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι και όμορφα.

Ήθελα να γράψω γι’ αυτό για να πω στις γυναίκες ότι η απόφαση της μαστεκτομής δεν ήταν εύκολη. Αλλά είναι μια απόφαση την οποία είμαι πολύ υπερήφανη που πήρα. Οι πιθανότητες να εκδηλώσω καρκίνο του μαστού έπεσαν από το 87%, κάτω από 5%. Τώρα μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται ότι θα με χάσουν εξαιτίας του καρκίνου του μαστού.

Είναι καθησυχαστικό ότι τα παιδιά δεν είδαν κάτι που να τους κάνει να νιώσουν άβολα. Μπορούν να δουν τις μικρές μου ουλές και τίποτα άλλο. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς Μανούλα, η ίδια που ήταν πάντα. Και ξέρουν ότι τα αγαπώ και ότι θα κάνω τα πάντα για να είμαι κοντά τους όσο περισσότερο μπορώ. Και για μια πιο προσωπική νότα δεν νιώθω λιγότερο γυναίκα. Νιώθω εξαιρετικά δυνατή που πήρα αυτή την δυναμική απόφαση που με κανένα τρόπο δεν μειώνει τη θηλυκότητα μου.

Είμαι τυχερή που έχω ένα σύντροφο, τον Brad Pitt, που είναι τόσο τρυφερός και υποστηρικτικός. Απευθυνόμενη λοιπόν σε όποιον έχει μία σύζυγο ή μία σύντροφο που περνάει αυτή τη διαδικασία, να γνωρίζετε ότι είστε ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της μετάβασης. Ο Brad ήταν στο Pink Lotus Breast Center, όπου νοσηλεύτηκα, κάθε λεπτό των επεμβάσεων. Καταφέραμε να βρούμε στιγμές να γελάσουμε μαζί. Γνωρίζαμε ότι αυτό ήταν το σωστό για την οικογένεια μας και ότι θα μας έφερνε πιο κοντά τον ένα στον άλλο. Και έτσι ήταν.

Για τις γυναίκες που διαβάζουν είναι καλό να γνωρίσουν ότι υπάρχουν επιλογές. Θα ήθελα να τις ενθαρρύνω, ειδικά αυτές που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ή των ωοθηκών, να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να απευθυνθούν σε ειδικούς που μπορούν να τις βοηθήσουν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Αναγνωρίζω την ύπαρξη εξαιρετικών θεραπευτών ολιστικής ιατρικής που ερευνούν εναλλακτικές του χειρουργείου. Η δική μου περίπτωση θα αναρτηθεί στο site του Pink Lotus Breast Cancer. Εύχομαι να είναι βοηθητικό και για άλλες γυναίκες..

Μόνο από καρκίνο του μαστού πεθαίνουν περί τους 458.000 ανθρώπους το χρόνο (γυναίκες ΚΑΙ ανδρες) και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανσιμό Υγείας κυρίως από χώρες αναπτυσσόμενες χώρες. Η πρόσβαση περισσότερων το δυνατόν γυναικών σε γονιδιακές εξετάσεις και σε προληπτικές θεραπείες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάσταση, όπου και αν ζουν. Στις ΗΠΑ το κόστος μίας εξέτασης για BRCA1 και το BRCA2 κοστίζει περισσότερο από 3.000 δολάρια, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για πολλές γυναίκες.

Επέλεξα να μην κρατήσω την ιστορία μου κρυφή γιατί υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν ξέρουν ότι μπορεί να ζουν υπό την απειλή του καρκίνου. Ελπίζω ότι και αυτές όπως και εγώ θα υποβληθούν σε γονιδιακή εξέταση και αν αποδειχθεί ότι έχουν υψηλές πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου θα ξέρουν ότι έχουν πολλές επιλογές.

Η ζωή έχει πολλές προκλήσεις. Αυτές που δεν πρέπει να μας φοβίζουν είναι αυτές που μπορούμε να αναλάβουμε και να θέσουμε υπό τον έλεγχό μας.

Η Αντζελίνα Ζολί είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης
Πηγή: Πηγή: New York Times