Ιταλία: Η φονική κακοκαιρία «γονάτισε» την Εμίλια Ρομάνα - Τουλάχιστον 9 νεκροί, 50.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα (Βίντεο, Εικόνες)

Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το αν υπάρχουν αγνοούμενοι - Μέσα σε 36 ώρες έπεσαν τόσα κυβικά νερό όσο σε μισό χρόνο - Συνολικά 21 ποταμοί έχουν υπερχειλίσει και οι κατολισθήσεις ανέρχονται σε 250

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα, την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, ενώ δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Ιταλία

Ανάμεσα στα θύματα ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας και ένα ζευγάρι που ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας που δραστηριοποιούνταν στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με την Corriere della Sera. Το πτώμα μιας Γερμανίδας βρέθηκε επίσης σε παραλία στο Cesenatico, μια πόλη δίπλα στις ακτές της Αδριατικής.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν πρακαλέσει πρωτοφανείς πλημμύρες και κατολισθήσεις με συνολικά 21 ποταμούς να έχουν υπερχειλίσει και οι κατολισθήσεις στην όλη περιοχή να ανέρχονται σε 250. Συνολικά 35 δήμοι έχουν πλημμυρίσει μεταξύ αυτών η Εμίλια Ρομάνια και η Μπολόνια ενώ σε 48 δήμους έχουν καταγραφεί κατολισθήσεις. Επιπλέον 50.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με τον υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Θαλάσσιων Πολιτικών της Ιταλίας, Nello Musumeci, η βροχόπτωση ήταν τόσο σφοδρή που μέσα σε 36 ώρες έπεσαν τόσα κυβικά νερό όσο σε μισό χρόνο. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε κάποιες περιοχές έπεσαν έως και 500 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις 36 ώρες.

Κακοκαιρία

«Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς τα κατάλληλα λόγια για να περιγράψει τόσες καταστροφές. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους», τόνισε ο Μάσιμο Ίζολα, ο δήμαρχος της Φαέντσα, πόλης της επαρχίας Ραβέννα στην Εμίλια-Ρομάνια.

Ιταλία

Στην προσπάθειά τους να σωθούν από τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα σπίτια τους αρκετοί άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους. Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να απεγκλωβίσουν ανθρώπους μέσα από σπίτια και υπόγεια με το νερό. Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν πάνω από 1.100 εθελοντές, περισσότεροι από 600 πυροσβέστες, αστυνομικές δυνάμεις και ο Ερυθρός Σταυρός.

Ιταλία

Ο δήμος της Ραβέννας, ενόψει της υπερχείλισης του Cer, διέταξε την εκκένωση 21 σπιτιών στη via Pasna και στη via Acquara Superiore στη Bastia. «Ήταν πιθανότατα η χειρότερη νύχτα στην ιστορία της Ρομάνια», είπε ο δήμαρχος της Ραβέννα, Μικέλε ντε Πασκάλ, στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό RAI της Ιταλίας. «Η Ραβέννα είναι αγνώριστη από τη ζημιά που έχει υποστεί».

Ο δήμαρχος του κοντινού Φόρλι, Τζιαν Λούκα Ζατίνι, είπε ότι η πόλη του είναι «γονατισμένη, συντετριμμένη και πονάει», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ιταλία

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν χειρότερα. «Οι βροχοπτώσεις δεν έχουν τελειώσει, θα συνεχιστούν για αρκετές ώρες», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Titti Postiglione, στα νέα του SkyTG24. «Αντιμετωπίζουμε μια πολύ, πολύ περίπλοκη κατάσταση».

Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές η βροχόπτωση ειναι τόσο έντονη που δεν κατέστη δυνατό να μετρηθεί η ποσότητα νερού που έπεσε, επειδή ξεπέρασε αυτό που μπορούσαν να καταγράψουν τα όργανα.

Ιταλία

Και αύριο τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές της Εμίλια Ρομάνια πρόκειται να παραμείνουν κλειστά, ενώ η κυβέρνηση Μελόνι, η οποία διέθεσε ήδη δέκα εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ασχοληθεί με τις καταστροφικές πλημμύρες και την έγκριση νέας οικονομικής βοήθειας μετά την επιστροφή της Ιταλίδας πρωθυπουργού από τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία.

Ιταλία

Πηγή: skai.gr