Κλείσιμο

Σάλος στην Ιταλία: Παράνομο κοιμητήριο εμβρύων από άμβλωση με τα ονόματα των μητέρων

Σάλο έχει προκαλέσει στην Ιταλία το παράνομο νεκροταφείο Prima Porta, όπου έχουν ταφεί εκατοντάδες έμβρυα από άμβλωση. Σε κάθε σταυρό αναγράφεται το όνομα της γυναίκας που τερμάτισε την εγκυμοσύνη.

Μέχρι πρόσφατα, η ύπαρξη του νεκροταφείου ήταν άγνωστη σε πολλές από τις γυναίκες, οι οποίες λένε ότι δεν συναίνεσαν ούτε σε ταφή ούτε στο να αναγράφεται το όνομά τους σε σταυρό. Περισσότερες από 100 γυναίκες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη απαιτώντας να ταυτοποιηθούν οι υπαίτιοι για το μακάβριο αυτοσχέδιο κοιμητήριο.  

Σύμφωνα με το σάιτ politico, στην Ιταλία, όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για πρόσβαση στην άμβλωση τέσσερις δεκαετίες μετά την κατοχύρωση του δικαιώματός τους, η ανακάλυψη του παράνομου τόπου ταφής προκάλεσε κατακραυγή. Μάλιστα, όπως φαίνεται υπάρχουν δεκάδες ανάλογα παράνομα κοιμητήρια σε όλη την Ιταλία - γνωστά ως «λιβάδια των αγγέλων» τα οποία δημιουργήθηκαν από υπερσυντηρητικές χριστιανικές ενώσεις. Η ειδοποιός διαφορά του κοιμητηρίου Prima Porta σε σχέση με τα άλλα είναι ότι αναγράφονται οι γυναίκες που έκαναν έκτρωση.  

Όπως επισημαίνουν υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών, τέτοια μέρη στιγματίζουν την άμβλωση και υπονομεύουν τις νόμιμες επιλογές των γυναικών σε μια εποχή που οι συντηρητικές ομάδες παγκοσμίως προσπαθούν να περιορίσουν τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα τα οποία κέρδισαν πριν από δεκαετίες.

Αν και η άμβλωση έχει νομιμοποιηθεί στην Ιταλία από το 1978, εντούτοις έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση θρησκευτικών και πολιτικών συντηρητικών δυνάμεων. Υπάρχουν αντίστοιχες αντιδράσεις σε πολλές άλλες χώρες, τονίζει το politico, αλλά στην Ιταλία ο βαθμός στον οποίο η Καθολική Εκκλησία παραμένει ενσωματωμένη στους ιταλικούς θεσμούς σημαίνει ότι ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αποτροπή της εφαρμογής των δικαιωμάτων των γυναικών στις αμβλώσεις. 

Πηγή: skai.gr