Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Θεμιτά και αναγκαία τα αντίποινα στην επίσκεψη της Πελόζι»

Ταϊβάν, Κίνα, ΗΠΑ, Πελόζι,

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια να παίξουν το χαρτί της Ταϊβάν, πρέπει να τηρούν πιστά την αρχή της μίας Κίνας. Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στη συμπεριφορά τους, όλες οι σοβαρές συνέπειες θα είναι ευθύνη των ΗΠΑ»

Η Κίνα προειδοποίησε την Τρίτη για αντίποινα στην περίπτωση που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι όντως ταξιδέψει το απόγευμα στην Ταϊβάν. 

«Αντιμετωπίζοντας τις απερίσκεπτες κινήσεις της αμερικανικής πλευράς που αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Κίνας,  οποιαδήποτε αντίμετρα θα λάβει η Κίνα, είναι θεμιτά και αναγκαία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών  Χούα Τσουνγίνγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο. 

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια να παίξουν το χαρτί της Ταϊβάν, πρέπει να τηρούν πιστά την αρχή της μίας Κίνας. Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στη συμπεριφορά τους, όλες οι σοβαρές συνέπειες θα είναι ευθύνη των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χούα. 

Αν και το πρόγραμμα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν κάνει καμία αναφορά για πτήση στην Ταϊβάν, η Πελόζι αναμένεται να επισκεφθεί το αυτοδιοικούμενο νησί το απόγευμα της Τρίτης παρά τις  ροειδοποιήσεις του Πεκίνου. Η Πελόζι ξεκίνησε την περιοδεία της στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα πριν ταξιδέψει στη Μαλαισία μια μέρα αργότερα. Από εκεί, έχει προγραμματιστεί να πετάξει στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Αρκετά αμερικανικά και ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το πιθανό ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές. 

Όταν ρωτήθηκε για τη φύση των «αντιποίνων» του Πεκίνου σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι, ο Κινέζος αξιωματούχος απάντησε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι ΗΠΑ θα θεωρηθούν υπεύθυνες και θα πληρώσουν το τίμημα για το πλήγμα στην κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας». 

Ενώ οι Ταϊβανοί αξιωματούχοι δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης της Αμερικανίδας αξιωματούχου, στην Κίνα η οποία διεκδικεί νησί ως μέρος της επικράτειάς της, δήλωσαν ότι ο στρατός της «δεν θα μείνει άπραγος» εάν «κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα» απειληθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διεμήνυσε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν «να μην παίζει με τη φωτιά» για την Ταϊβάν, ενώ η Κίνα εντείνει τις στρατιωτικές της ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, το Πεκίνο ακύρωσε επίσης αρκετές πτήσεις σε πολλά αεροδρόμια στην Φουτζιάν, την κινεζική επαρχία που βρίσκεται πιο κοντά στην Ταϊβάν. 

Εξάλλου, την Τρίτη έγινε γνωστό ότι οι κινεζικές αρχές προχωρούν σε απαγόρευση εισαγωγών σε σειρά προϊόντων της Ταϊβάν. 


 


 


 

Πηγή: skai.gr