Ο «χασάπης της Μπούκα»: Ποιος είναι Ρώσος διοικητής που «επέβλεπε» τη σφαγή

Οι εικόνες φρίκης με τη σφαγή αμάχων που φέρονται να διέπραξαν στη Μπούκα οι ρωσικές δυνάμεις και τις οποίες έδειξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή κι ώθησαν δυτικές χώρες να απελάσουν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες και να ετοιμάζουν νέες κυρώσεις, περιλαμβανομένης και της απαγόρευσης εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται καθημερινά στο φως, μια ομάδα «εγκληματιών πολέμου» όπως τους χαρακτήρισε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είναι υπεύθυνοι για το μακελειό.

Ο φερόμενος «χασάπης της Μπούκα» είναι Ρώσος διοικητής που κατηγορείται ότι «επέβλεπε» τη σφαγή στην ουκρανική πόλη.

Ο Αντισυνταγματάρχης Αζατμπέκ Ομουρμπέκοφ, Βετεράνος «θεοσεβούμενος» στρατιωτικός, είναι ο διοικητής της 64ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των ρωσικών δυνάμεων που είχαν καταλάβει τη Μπούκα στα περίχωρα του Κιέβου μέχρι που αποχώρησαν, σύμφωνα με Ουκρανούς ακτιβιστές.

Ο απεσταλμένος του αμερικανικού δικτύου, Τζέιμς Λόνγκμαν σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «οι Ρώσοι ζήτησαν έγγραφα όταν έφθασαν εκεί. Αν υπήρχε κάτι στα χαρτιά σου που τους έκανε να σε θεωρήσουν απειλή, ήσουν νεκρός».

Η Μόσχα, ωστόσο, συνεχίζει να διαψεύδει τις εις βάρος της κατηγορίες κάνοντας λόγο για προβοκάτσια και υποστηρίζοντας ότι «Ουκρανοί Ναζί» έσφαξαν τους ανθρώπους στη Μπούκα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε επίσης μια λίστα με τα ύποπτα μέλη της ρωσικής ομάδας θανάτου, υποσχόμενη ότι «όλοι οι εγκληματίες πολέμου θα διωχθούν για εγκλήματα κατά των αμάχων της Ουκρανίας».

Ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, απαίτησε να ασκηθούν διώξεις για εγκλήματα πολέμου στους υπεύθυνους αξιωματικούς και να σε δίκες «παρόμοιες με τα δικαστήρια της Νυρεμβέργης» μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: skai.gr