Κλείσιμο

Νέοι κίνδυνοι από το πληγωμένο γόητρο του Πούτιν

Αναλυτές, προσπαθούν να αποφεύγουν να είναι απόλυτοι για την τύχη της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο ενώ, διακρίνουν ότι οι επόμενοι μήνες μπορεί να αποδειχθούν σημαντικοί για την ανάκτηση εδαφών από τους Ουκρανούς. 

Αθηνά Παπακώστα

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αυτή την Παρασκευή έχει γενέθλια. Θα κλείσει τα 70 και φρόντισε, ήδη, να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του. Το δώρο (του) είναι η προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών εδαφών (Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) με το έτσι θέλω (του) αφού ο στρατός του χάνει στο πεδίο της μάχης. Και μπορεί ο πόλεμος του να εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, το momentum όμως μοιάζει πλέον υπέρ της Ουκρανίας. Αρκεί να συνυπολογίσει κανείς ότι μία φιέστα αργότερα, τα ρωσικά στρατεύματα βρέθηκαν αντιμέτωπα με μία ακόμη οπισθοχώρηση. 

Η ουκρανική σημαία εδώ και δύο 24ωρα κυματίζει στην πόλη Λίμαν, ένα προπύργιο κρίσιμης σημασίας για τη Ρωσία, ένας σιδηροδρομικός κόμβος που συνδέει τις περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ και του Χαρκόβου. Η ανακατάληψη της πόλης από τον ουκρανικό στρατό σηματοδοτεί μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές ήττες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την έναρξη της εισβολής και αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον ουκρανικό στρατό να “καθαρίσει” το βόρειο τμήμα του Ντόνετσκ και να προωθηθεί περαιτέρω στο γειτονικό Λουγκάνσκ. 

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς, γιατί πανηγυρίζει ο Ρώσος πρόεδρος; 

Ας βάλουμε τα δεδομένα στο τραπέζι. Υπό ρωσική κατοχή τελεί μόνο το 60% του Ντόνετσκ. Το Λουγκάνσκ παραμένει το επίκεντρο της ουκρανικής προώθησης. Η πρωτεύουσα της Ζαπορίζια είναι σταθερά υπό τον έλεγχο των Ουκρανών και ο κλοιός στην πόλη της Χερσώνας στενεύει αφού οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα μακριά της. Παρ’ όλα αυτά, ο Πούτιν διαμηνύει ότι μεγάλο μέρος της ρώσο-ουκρανικής μεθόριου και οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας είναι πλέον “ρωσική γη” και οι κάτοικοι τους, “συμπατριώτες” του. Αυτό βέβαια δεν είναι η αλήθεια, απαντούν Δύση και Κίεβο, αλλά μία πραγματικότητα που ο ίδιος επινόησε. 

Υπαρκτός σουρεαλισμός 

Η υπογραφή των αυτοαποκαλούμενων δημοψηφισμάτων προσάρτησης και οι υπαινιγμοί περί χρήσης πυρηνικών φωτίζουν τη βούληση του να μπλοκάρει τη δυτική και κυρίως την αμερικανική υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως οποιοδήποτε χτύπημα σε προσαρτημένο έδαφος θα θεωρηθεί ως πράξη επίθεσης προειδοποιώντας ανοικτά πώς εάν η ασφάλεια των εν λόγω περιοχών απειληθεί τότε η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργήσαν προηγούμενο χρησιμοποιώντας όχι μία αλλά δύο φορές πυρηνικά όπλα καταστρέφοντας Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Ένα σχόλιο που, όπως σημείωνε και το βρετανικό BBC, πολύ δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο από τις κυβερνήσεις της Δύσης. 

Στον “χορό” των αναλύσεων και το Politico. Σε άρθρο του γιατί η Δύση δεν “μασάει” από το “νταηλίκι” του Ρώσου προέδρου επικαλούνταν αξιωματούχο του υπ. Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος επιμένει ότι η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών παραμένει χαμηλή. Στο ίδιο δημοσίευμα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι αυτές οι απειλές είναι “κούφιες”, δικαιολογώντας αυτή του την - ομολογουμένως απαξιωτική - άποψη όχι μόνο επειδή ο ρωσικός στρατός χάνει έδαφος σε αυτές τις περιοχές αλλά κι επειδή το Κιέβο έχει χτυπήσει την Κριμαία αρκετές φορές και ο Πούτιν δεν αντέδρασε ενώ, θεωρεί τη χερσόνησο τμήμα της ρωσικής ομοσπονδίας.  

Γεγονός είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τι έχει στο μυαλό του ο ισχυρός του Κρεμλίνου. Ο ίδιος διαβεβαιώνει “δεν μπλοφάρω”. Η Δύση απορρίπτει τον εκβιασμό με τον Μπάιντεν να απαντά ότι Ουάσινγκτον και σύμμαχοι δεν εκφοβίζονται και τον Ζελένσκι να καταθέτει αίτημα για ένταξη - εξπρές στο ΝΑΤΟ.  

Και μετά, τι;

Αναλυτές, προσπαθούν να αποφεύγουν να είναι απόλυτοι για την τύχη της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο ενώ, διακρίνουν ότι οι επόμενοι μήνες μπορεί να αποδειχθούν σημαντικοί για την ανάκτηση εδαφών από τους Ουκρανούς. 

Το ηθικό στον ουκρανικό στρατό παραμένει υψηλό και η στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση καλά κρατεί με περισσότερα νέα οπλικά συστήματα να καταφτάνουν στην Ουκρανία. Ειδικότερα, εντός της αυτής της εβδομάδας, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την αποστολή νέων όπλων στη χώρα και η Γερμανία θα στείλει το πρώτο από τα τέσσερα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T ενώ, από κοινού με τη Δανία και τη Νορβηγία, θα αγοράσουν 16 σλοβάκικα χόβιτσερ Zuzana-2 των οποίων οι παραδόσεις στο Κίεβο θα αρχίσουν από τις αρχές του 2023. 

Όσο λοιπόν, το Κιέβο θα ενισχύεται στρατιωτικά τόσο η Μόσχα θα πιέζεται και κυρίως ο Ρώσος πρόεδρος που, τώρα, εφευρίσκοντας ένα νέο αφήγημα προσπαθεί να δείξει και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό ότι η χώρα του αμύνεται, ότι ο ίδιος προασπίζεται τα εδάφη της και τον λαό της. Με σαφείς τις προθέσεις του κατά της Δύσης ποντάρει στην προσάρτηση και σε συνδυασμό με τη μερική επιστράτευση θα γεμίσει τις δεξαμενές του ρωσικού στρατού με περισσότερους άνδρες, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν. 

Οι περισσότεροι βλέπουν παράταση και επέκταση του πολέμου το 2023. Το Κιέβο, φαίνεται πως, όσο τροφοδοτείται με εξοπλισμό από τη Δύση θα αντέχει. Το προσωπικό όμως γόητρο του Βλάντιμιρ Πούτιν θα φθαρεί; Ή θα χρειαστεί να γίνει ο ίδιος περισσότερος επικίνδυνος για να επιβιώσει; 

Πηγή: skai.gr