Κλείσιμο

Εισαγγελία Νέας Υόρκης: Μήνυση κατά του Τραμπ και της οικογένειάς του για οικονομική απάτη

Η γενική εισαγγελέας τόνισε ότι ο Τραμπ και ο Οργανισμός του κατέθεταν παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν την αξία των ακινήτων τους, προκειμένου να εξασφαλίζουν ευνοϊκά δάνεια και φορολογικά οφέλη. 

Μήνυση κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και των τριων μεγαλύτερων παιδιών του, κατέθεσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, καθώς όπως ανακοίνωσε, «εμπλέκεται εδώ και χρόνια σε οικονομικές απάτες για να πλουτίσει περαιτέρω ο ίδιος, η οικογένειά του και ο όμιλος Τραμπ».

Υπογράμμισε ότι ο Τραμπ και ο Οργανισμός του κατέθεταν παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν την αξία των ακινήτων τους, προκειμένου να εξασφαλίζουν ευνοϊκά δάνεια και φορολογικά οφέλη. 

Η Τζέιμς ερευνούσε επί μια τριετία ερεύνησε τις φορολογικές πρακτικές του Οργανισμού Τραμπ.

Η Λετίσια Τζέιμς δήλωσε ότι η Νέα Υόρκη σκοπεύει να αναγκάσει τον Τραμπ να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια, απαγορεύοντας παράλληλα στην οικογένειά του να διοικεί επιχειρήσεις στην Πολιτεία, προσθέτοντας ότι το γραφείο της θα προβεί σε ποινική παραπομπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

«Με τη βοήθεια του Ντόναλντ του νεότερου, του Έρικ, της Ιβάνκα και άλλων κατηγορουμένων, ο Τραμπ αυξομείωνε παράνομα την περιουσία του κατά δισεκατομμύρια προκειμένου να παίρνει ή να αποπληρώνει δάνεια, να λαμβάνει ασφαλιστικά οφέλη και να πληρώνει χαμηλότερους φόρους», έγραψε η Τζέιμς στο Twitter.

«Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους πολίτες αυτής της χώρας σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία: οι πρώην πρόεδροι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια όπως οι απλοί Αμερικανοί», πρόσθεσε η ίδια.

«Τα εγκλήματα του Τραμπ δεν είναι χωρίς θύματα. Όταν οι καλά δικτυωμένοι και ισχυροί παραβιάζουν το νόμο για να πάρουν περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνται, μειώνονται οι διαθέσιμοι πόροι στους εργαζόμενους, τις μικρές επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους».

Η μήνυση σηματοδοτεί ένα από τα μεγαλύτερα νομικά πλήγματα για τον Τραμπ μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021. Ο Τραμπ εξετάζει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.

Ο Ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και έχει χαρακτηρίσει την έρευνα της Δημοκρατικής γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης σαν «κυνήγι μαγισσών» με πολιτικά κίνητρα. Ο Οργανισμός Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς της Λετίσια Τζέιμς.

Πηγή: ft.com