Η Γαλλία θρηνεί στις στάχτες της Παναγίας των Παρισίων

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της γαλλικής πρωτεύουσας με ιστορία πάνω από 850 χρόνια υπέστη τεράστιες υλικές ζημιές μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα. 
Η Παναγία των Παρισίων μαζί με τον Πύργο του Άιφελ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της Γαλλίας. Αναγέρθηκε τον 12ο αιώνα και την τελευταία φορά που υπέστη σοβαρές ζημιές ήταν κατά την διάρκεια της γαλλικής επανάστασης. Κατάφερε να σταθεί όρθια παρά τους δύο παγκοσμίους πολέμους. 

Η εικόνα της πυρκαγιάς να καταστρέφει ένα τέτοιο κτίριο και πολύτιμους καλλιτεχνικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς σόκαρε ολόκληρο το γαλλικό έθνος. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους γύρω από τον ναό και παρατηρούσαν στην σιωπή την φωτιά. Ορισμένοι έκλαιγαν. Άλλοι έψαλλαν ύμνους ή προσεύχονταν. 

Πολλές εκκλησίες στο Παρίσι άρχισαν να χτυπούν τις καμπάνες, καθώς οι Καθολικοί γιορτάζουν την Μεγάλη Εβδομάδα. «Η Παναγία των Παρισίων καίγεται. Η Γαλλία κλαίει και το ίδιο και ο πλανήτης. Είναι εξαιρετικά συγκινητικό», είπε ο αρχιεπίσκοπος Παρισιού, Μισέλ Οπετίτ.  

Σοκ και θλίψη εξέφρασε το Βατικανό, ενώ η UNESCO είπε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας για την διάσωση και την αποκατάσταση της ανεκτίμητης κληρονομιάς της που κάθε χρόνο δέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες. 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα αναστηλωθεί ο καθεδρικός ναός. «Θα ξαναχτίσουμε αυτό τον καθεδρικό ναό όλοι μαζί και είναι αδιαμφισβήτητα τμήμα του γαλλικού πεπρωμένου και το σχέδιο που θα έχουμε για τα επόμενα χρόνια. Αυτό περιμένουν οι Γάλλοι και αυτό αξίζει στην ιστορία μας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι χαρακτήρισε την πυρκαγιά «τραγωδία», ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την Παναγία των Παρισίων «σύμβολο της γαλλικής και ευρωπαϊκής κουλτούρας». 


 
Διασώθηκε ο βασικός σκελετός του κτιρίου

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν τον σκελετό και τους δύο από τους πύργους του κτιρίου. Ωστόσο, ο στύλος και η οροφή του κατέρρευσαν. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 9 ώρες και ακόμη δεν έχουν καθοριστεί τα αίτια της. Ωστόσο οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να συνδέεται με τις εργασίες αναστήλωσης που βρίσκονταν σε εξέλιξη. 

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ανέφερε ότι έχει διαταχθεί έρευνα για την φωτιά, ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά στη μάχη με τις φλόγες. 

Σε ασφαλές σημείο καλλιτεχνικοί και θρησκευτικοί θησαυροί

Ειδικές έκτακτες ομάδες κατάφεραν να διασώσουν σημαντικά καλλιτεχνικά και θρησκευτικά αντικείμενα, εκ των οποίων και το αγκαθωτό στεφάνι που φορούσε ο Χριστός πριν την σταύρωση του. Ακόμη ένας χιτώνας του βασιλιά Λουί ΙΧ, τον οποίο φορούσε όταν έφερε στην γαλλική πρωτεύουσα το στεφάνι του Χριστού φέρεται επίσης να διασώθηκε. 
 

Πηγή: skai.gr