Εκτός ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από 47 χρόνια βρίσκεται από τις 11 τη νύχτα τοπική ώρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ιστορική στιγμή συνοδεύθηκε από την ηχογραφημένη καμπάνα του παροπλισμένου λόγω ανακαίνισης Big Ben να ακούγεται στην Ντάουνινγκ Στριτ, μόλις το χρονόμετρο που μετρούσε αντίστροφα την τελευταία ώρα προς το Brexit έφτασε στο μηδέν.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, στην πλατεία απέναντι από το κοινοβούλιο, πολλές εκατοντάδες ένθερμοι οπαδοί του Brexit με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ υποδέχθηκαν την έξοδο από την ΕΕ τραγουδώντας τον βρετανικό εθνικό ύμνο.

Σε tweet αμέσως μετά τη στιγμή του Brexit ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «εντυπωσιακό σημείο καμπής στο βίο της χώρας», καλώντας τους πολίτες να ενωθούν για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και να απελευθερώσουν τη δυναμική ολοκλήρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λίγο αργότερα ακολούθησε tweet του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος σχολίασε ότι οι Βρετανοί είναι «φιλόδοξοι, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον, ως κύριοι του πεπρωμένου τους και δύναμη καλού στον κόσμο».

Ο Μπόρις Τζόνσον γιόρτασε το Brexit με κλειστή δεξίωση στην Ντάουνινγκ Στριτ για μέλη της κυβέρνησης και μέλη του προσωπικού του πρωθυπουργικού γραφείου και υπουργείων.