Κλείσιμο

Το διάγγελμα Τζόνσον για το Brexit

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

«Όχι ένα τέλος, αλλά ένα ξεκίνημα», χαρακτήρισε στο διάγγελμά του από την Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον το Brexit.

«Αυτή είναι η στιγμή που χαράζει η αυγή και η αυλαία σηκώνεται για μια νέα πράξη στο σπουδαίο μας εθνικό δράμα», συνέχισε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολιάζοντας ότι αξιοποιώντας «την ανακτηθείσα κυριαρχία» θα υλοποιήσει τις αλλαγές για τις οποίες ψήφισαν οι πολίτες.
 
Συνοψίζοντας κάποιες από τις αλλαγές αυτές αναφέρθηκε στον έλεγχο της μετανάστευσης, στα ελεύθερα λιμάνια, στην «απελευθέρωση» της αλιευτικής βιομηχανίας, τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και τον καθορισμό των νόμων της χώρας.
 
«Διότι παρά όλα τα δυνατά της σημεία και όλα τα αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά της, η ΕΕ έχει εξελιχθεί τα τελευταία 50 χρόνια προς μια κατεύθυνση που δεν ταιριάζει πλέον σε τούτη τη χώρα. Και αυτή είναι μια κρίση που εσείς, ο λαός, έχετε τώρα επιβεβαιώσει στην κάλπη, όχι μία αλλά δύο φορές», είπε ο κ. Τζόνσον.

Έκανε επίσης λόγο για «δυνητικά στιγμή πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής» και για έναυσμα επανένωσης της χώρας και ισότιμης αναβάθμισης όλων των περιοχών της, στην «αυγή μιας νέας εποχής».

«Θα σκορπίσουμε ελπίδα και ευκαιρίες σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου», υποσχέθηκε στο διάγγελμά του, μία ώρα πριν από την πραγματοποίηση του Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στο διεθνή ρόλο της χώρας του μέσω της διπλωματίας, της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την εκπαίδευση των γυναικών και το ελεύθερο εμπόριο.

«Θέλουμε να είναι αυτή η απαρχή μιας νέας εποχής φιλικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και μιας ενεργητικής Βρετανίας. Μια Βρετανία που ταυτόχρονα είναι μία μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη και αληθινά παγκόσμια στο βεληνεκές και στις φιλοδοξίες μας. (...) Και όταν βλέπω τη δυναμική αυτής της χώρας που περιμένει να απελευθερωθεί, ξέρω ότι μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την ευκαιρία σε μια εντυπωσιακή επιτυχία. Και όποιες και αν είναι οι αναταράξεις στο δρόμο μπροστά μας, ξέρω ότι θα επιτύχουμε. Έχουμε υπακούσει το λαό, έχουμε ανακτήσει τα εργαλεία της αυτοδιάθεσης. Τώρα είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία για να απελευθερώσουμε την πλήρη δυναμική αυτής της υπέροχης χώρας και να κάνουμε καλύτερες τις ζωές του καθενός σε κάθε γωνία του Ηνωμένου μας Βασιλείου», κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον.