Ομπάμα: Η λιτότητα απογοητεύει και ανησυχεί τους Ευρωπαίους

Η λιτότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απτών απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη, δηλώνει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας την σημασία εφαρμογής πολιτικών που θα τονώσουν τη ζήτηση.

Οι Ευρωπαίοι έχουν την αίσθηση ότι η ολοκλήρωση των οικονομιών και η παγκοσμιοποίηση δεν ωφελεί όλους το ίδιο, προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έφτασε το βράδυ του Σαββάτου στην Ισπανία για μια επίσκεψη περίπου 24 ωρών.

Στην Ισπανία η ανεργία αγγίζει ακόμη σχεδόν το 21% του δυναμικού, έπειτα από χρόνια αυστηρών περικοπών. Παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτανε το 5,1% του ΑΕΠ το 2015.

Οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ΕΕ οφείλουν να δείξουν ότι έχουν επαφή με τις καθημερινές έννοιες των πολιτών, υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα πρέπει να απορρίψουμε τον τρόπο σκέψης ότι 'εμείς ενάντια σε όλους' που ορισμένοι κυνικοί πολιτικοί επιδιώκουν να προκρίνουν», σημειώνει, υπερασπιζόμενος τον πλουραλισμό, την ολοκλήρωση και την ανεκτικότητα.

Ο Ομπάμα θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της χώρας Μαριάνο Ραχόι. Ο Ομπάμα αναμένεται επίσης το απόγευμα να έχει συνάντηση με τους ηγέτες των Podemos και Ciudadanos, προτού επιστρέψει στη ναυτική βάση της Ρότα, στη νότια Ισπανία, και αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr