WSJ: Τη δολοφονία του εγκεφάλου της σφαγής στο Παρίσι σχεδίαζε η Δύση

Τη δολοφονία του διαβόητου βέλγου τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, κατάστρωναν Δυτικές δυνάμεις, όμως το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς τις εβδομάδες πριν το μακελειό στην γαλλική πρωτεύουσα ο 27χρονος αρχιτρομοκράτης δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal».

O Αμπαούντ είχε βρεθεί στο στόχαστρο των Δυτικών υπηρεσιών καθώς θεωρείται άμεσα μπλεγμένος στην στρατολόγηση επίδοξων τρομοκρατών στην Ευρώπη, ενώ τον Ιούλιο καταδικάστηκε ερήμην από δικαστήριο των Βρυξελλών για αυτόν το λόγο.

Οι πηγές της WSJ επισήμαναν πως οι μυστικές υπηρεσίες δεν γνώριζαν πως ο Αμπαούντ ετοίμαζε το μακελειό στο Παρίσι και διευκρίνισαν πως ακόμα κι αν είχαν μπορέσει να εξαπολύσουν χειρουργικό αεροπορικό χτύπημα εναντίον του, οι τρομοκράτες μπορεί να είχαν ούτως ή άλλως προχωρήσει με το σχέδιό τους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο 27χρονος τζιχαντιστής έχει αναδειχτεί σε ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά για τις Δυτικές μυστικές υπηρεσίες και πιστεύεται ότι εμπλέκεται σε μια σειρά προσπαθειών για πολύνεκρες επιθέσεις στην Ευρώπη, όπως η αποτυχημένη επίθεση στην υπερ-ταχεία μεταξύ Γαλλίας και Ολλανδίας το καλοκαίρι και ένα σχέδιο για αποκεφαλισμούς αστυνομιών αξιωματούχων στο Βέλγιο.

Τον Ιανουάριο, τα ίχνη του Αμπαούντ εντοπίστηκαν στο Βέλγιο, όπου η Αστυνομία είχε τότε κατορθώσει να ματαιώσει μία ακόμα επίθεση την οποία ενορχήστρωνε ο 27χρονος. Το σήμα από το κινητό του βρέθηκε και στην Ελλάδα, όμως πιστεύεται ότι εν τέλει μπόρεσε να επιστρέψει στη Συρία.

Ο Αμπαούντ πιστεύεται ότι ήταν γνώριμος και το καταζητούμενου 8ου δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι, του 26χρονου Αμπντεσλάμ Σαλάχ, ο οποίος είναι αντικείμενο τεράστιου ανθρωποκυνηγητού αφού το βράδυ των επιθέσεων κατάφερε να περάσει τα γαλλο-βελγικά σύνορα, παρότι νωρίτερα είχε ελεγχθεί από αστυνομικούς.
Πηγή: skai.gr