Αίγυπτος: Καταδίκη των επιθέσεων στη Λιβύη – θα προστατεύσουμε αμερικανικές αποστολές

Σε καταδίκη της επίθεσης που προκάλεσε το θάνατο του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη και τριών ακόμα διπλωματικών υπάλλήλων προχώρησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος έως σήμερα είχε παραμείνει «ηχηρά» σιωπηλός αναφορικά με τις ταραχές που σημειώνονται στον ισλαμικό κόσμο.

Ωστόσο, ο κ. Μούρσι δεν παρέλειψε πρωτύτερα να σταθεί στην πέτρα του σκανδάλου των εκτεταμένων επεισοδίων, την αμερικανικής παραγωγής ταινία «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων», η οποία φέρεται να παρουσιάζει τον προφήτη Μωάμεθ ώς έναν ανόητο απατεώνα και περιλαμβάνει μία σκηνή όπου ο προφήτης συνευρίσκεται με μία γυναίκα. Για πολλούς μουσουλμάνους ακόμα και η απεικόνιση του Μωάμεθ συνιστά βλασφημία.

«Καταδικάζουμε με θέρμη [...] όλους εκείνους που εκτοξεύουν τέτοιες προκλήσεις και που στέκονται πίσω από αυτό το μίσος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μούρσι, αναφερόμενος στην ταινία, σημειώνοντας πως ζήτησε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, «να θέσει ένα τέλος σε τέτοιες συμπεριφορές.

»Όμως την ίδια στιγμή [...] αυτό δεν μπορεί να ληφθεί ώς δικαιολογία για επιθέσεις εναντίον πρεσβειών και προξενείων».

Επιπλέον, ο αιγύπτιος ηγέτης υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του θα εγγυηθεί την ασφάλεια των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στο έδαφός της. «Το Αιγυπτιακό κράτος είναι υπεύθυνο για την προστασία πρεσβειών και κτιρίων και ο αιγυπτιακός λαός δεν θα εμπλακεί σε αυτές [...] τις παράνομες πράξεις».

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των επεισοδίων στη Βεγγάζη ταραχές σημειώθηκαν και στο Κάιρο, όπου διαδηλωτές εισέβαλλαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ και αντικατέστησαν την αστερόεσσα με μία μαύρη σημαία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συγκρούσεις γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη.

«Είναι το καθήκον μας να προστατεύουμε τους φιλοξενούμενούς μας και τους επισκέπτες από το εξωτερικό [...] καλώ τους πάντες να το αναλογισθούν αυτό, να μην παραβιάσουν τον αιγυπτιακό νόμο [...] να μην επιτεθούν σε πρεσβείες», κατέληξε ο αιγύπτιος ηγέτης.

Τα σχόλια του κ. Μούρσι έγιναν την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του αιγυπτίου προέδρου στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Από την πλευρά της Ε.Ε., ο κ. Μπαρόζο σημείωσε πως η Κομισιόν έχει ήδη διαθέσει 449 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της Αιγύπτου κατά το διάστημα 2011-13.
Πηγή: skai.gr