Κλείσιμο

Ομπάμα: Συνεργασία με τη Λιβύη για την τιμωρία των δολοφόνων του πρεσβευτή Στίβενς

Σε δριμεία καταδίκη της επίθεσης που προκάλεσε το θάνατο του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών και τριών διπλωματικών υπαλλήλων στη Λιβύη προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το τραγικό περιστατικό δεν πρόκειται να διακόψει τη συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τρίπολης.

«Καταδικάζω με τους σκληρότερους όρους την αποτρόπαια επίθεση κατά των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στην Βεγγάζη» αλλά «μην λαθεύετε, θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Λιβύης προκειμένου να φέρουμε [ενώπιον] της δικαιοσύνης τους φονιάδες που επιτέθηκαν στους ανθρώπους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος
, και εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» της, κινήθηκε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. «Καταδικάζουμε αυτή την μοχθηρή και βίαιη επίθεση που πήρε τη ζωή τους, την οποία είχαν αφιερώσει στο να βοηθήσουν το λαό της Λιβύης να κινηθεί προς ένα καλύτερο μέλλον», σχολίασε η κ. Κλίντον.

Σε καταδίκη των επιθέσεων προχώρησε και η πολιτική ηγεσία της Λιβύης, με τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ αλ-Μεγκάριεφ, να χαρακτηρίζει την επίθεση «πράξη δειλίας» και να απολογείται «στην Αμερική, τον αμερικανικό λαό και ολόκληρο τον κόσμο». Σε παρόμοια δήλωση προέβη και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης, Μουσταφά Αμπού Σαγκούρ.

Ο πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι που τον συνόδευαν σκοτώθηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ στην Βεγγάζη λόγω της δημοσίευσης μίας ταινίας που προβάλλεται εν μέρει στον διαδικτυακό τόπο Youtube.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ώς πηγή έναν λίβυο αξιωματούχο, ο Στίβενς σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλων εναντίον του οχήματος όπου επέβαινε, ενώ κατευθυνόταν προς μία ασφαλή τοποθεσία. Η συγκεκριμένη εκδοχή των γεγονότων δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η επίμαχη ταινία, που προωθείται από έναν αμερικανό πάστορα, φέρεται να παρουσιάζει τον προφήτη Μωάμεθ ώς έναν ανόητο απατεώνα και περιλαμβάνει μία σκηνή όπου ο προφήτης συνευρίσκεται με μία γυναίκα. Για πολλούς μουσουλμάνους ακόμα και η απεικόνιση του Μωάμεθ συνιστά βλασφημία.

Επεισόδια έλαβαν χώρα και στο Κάιρο, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι να ζητά από την αιγυπτιακή πρεσβεία στη Ουάσιγκτον να λάβει «κάθε έννομο μέσο» κατά των δημιουργών της εν λόγω ταινίας, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο MENA.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης