Κλείσιμο

Φουκουσίμα: Θα απομακρυνθούν επιπλέον 70.000 Ιάπωνες

Άλλοι 70.000 Ιάπωνες οι οποίοι κατοικούν στις ζώνες οι οποίες επλήγησαν από το ραδιενεργό νέφος που εκλύθηκε μετά την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα υπάρχει ανάγκη να απομακρυνθούν από την περιοχή, τονίζει το γαλλικό Ινστιτούτο Ραδιενεργούς Προστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN).

Πέραν της ζώνης των 20 χλμ. γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, η οποία ήδη είχε εκκενωθεί, σημαντικές συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων έχουν εντοπισθεί προς τα βορειοδυτικά, των οποίων τα επίπεδα ραδιενέργειας κυμαίνονται από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες έως πολλά εκατ. μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το Ινστιτούτο τονίζει ότι στις πιο επιβαρημένες περιοχές διαμένουν περίπου 70.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 9.500 παιδιά έως 14 ετών.

Εάν δεν απομακρυνθούν, οι κάτοικοι διατρέχουν τον κίνδυνο να εκτεθούν σε ακτινοβολία μεγαλύτερη από 10 μιλισίβερτ μέσα σε ένα έτος μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, τονίζει το IRSN, το οποίο στις μετρήσεις του δεν υπολογίζει την εσωτερική ακτινοβολία που θα προσληφθεί από την πιθανή κατανάλωση τροφίμων εκτεθειμένων στη ραδιενέργεια.

Στο μεταξύ, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του σταθμού της Φουκουσίμα, αποκάλυψε πως σε τρεις από τους έξι πυρηνικού αντιδραστήρες του εργοστασίου, είχε σημειωθεί τήξη του πυρήνα τους μέσα σε λίγες ημέρες.
Η αποκάλυψη, πάνω από δύο μήνες μετά το δυστύχημα, προκαλεί ερωτηματικά γιατί δε γνωστοποιήθηκε η έκταση της καταστροφής νωρίτερα.
Πηγή: skai.gr