Ανησυχία από ΕΕ και ΝΑΤΟ για τα ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία - Επιφυλακτικές οι ΗΠΑ για τα σχέδια της Μόσχας

Το Κίεβο περιέγραψε την κίνηση της Μόσχας ως ένα «άλλο ένα προκλητικό βήμα» και καλεί τους διεθνείς συμμάχους να αναλάβουν δράση - «Φοβάται ότι θα χάσει» λέει για τον Πούτιν ο σύμβουλος του Ζελένσκι - Συγκρατημένη η αντίδραση των ΗΠΑ

Διεθνής ανησυχία έχει προκαλέσει η συμφωνία της Ρωσίας για ανάπτυξη τακτικών ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία με το Κίεβο να καλεί τους διεθνείς συμμάχους να αναλάβουν δράση κατά του «πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου» την ώρα που οι ΗΠΑ κρατούν ακόμα τις επιφυλάξεις τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κιέβου περιέγραψε την κίνηση της Μόσχας ως ένα «άλλο ένα προκλητικό βήμα» που υπονομεύει «το διεθνές σύστημα ασφαλείας στο σύνολό του» ενώ το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει την πυρηνική ρητορική της Ρωσίας «επικίνδυνη και ανεύθυνη».

«Η Ρωσία επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη χρόνια ανικανότητά της να είναι υπεύθυνος διαχειριστής πυρηνικών όπλων ως μέσο αποτροπής και πρόληψης πολέμου, όχι ως εργαλείο απειλών και εκφοβισμού» ανέφερε το υπουργείο και ζήτησε να διεξαχθεί Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ παράλληλα κάλεσε την G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προειδοποιήσουν τη Λευκορωσία για «μεγάλες συνέπειες» εάν δεχτεί τα ρωσικά όπλα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίεβο και συνεχίζει:«Η Ουκρανία καλεί όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να μεταφέρουν στο εγκληματικό καθεστώς Πούτιν την κατηγορηματική απαράδεκτη αυτή τη νέα πυρηνική πρόκληση και να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να αποτρέψουν με αποτελεσματικότητα κάθε πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από το κράτος επιτιθέμενο.»

Χθες, Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε πως «μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις διεθνείς συμφωνίες που απαγορεύουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων» τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος ευρωπαίων συμμάχων.

ΝΑΤΟ: Η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας είναι «επικίνδυνη και ανεύθυνη»

Το ΝΑΤΟ επέκρινε με τη σειρά του σήμερα τη Ρωσία σχολιάζοντας πως πρόκειται για μια «επικίνδυνη και ανεύθυνη» όπως την χαρακτήρισε ρητορική της για τα πυρηνικά, αναφέρει το Reuters.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε την Κυριακή: «Το ΝΑΤΟ επαγρυπνεί και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας που θα μας οδηγούσε να προσαρμόσουμε τη δική μας.

Η αναφορά της Ρωσίας στην ανταλλαγή πυρηνικών από το ΝΑΤΟ είναι εντελώς παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία παραβιάζει συνεχώς τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των όπλων, με πιο πρόσφατη αναστολή της συμμετοχής της στη Νέα Συνθήκη START» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπορέλ: Ανεύθυνη η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών

«Πυρά» κατά της Μόσχας που φανερώνουν την ανησυχία που επικρατεί στην ΕΕ εξαπέλυσε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως είπε η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών στη Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο twitter.

Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Ποντόλιακ: Ο Πούτιν φοβάται ότι θα χάσει

Από την πλευρά της Ουκρανίας, η κίνηση αυτή του Ρώσου προέδρου υποδηλώνει φόβο ότι θα χάσει. , σύμφωνα με τα όσα έγραψε τσήμερα, Κυριακή ο Μικαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο twitter.

«Ο Πούτιν (RF [Ρωσική Ομοσπονδία]) είναι πολύ προβλέψιμος. Κάνοντας μια δήλωση για τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, παραδέχεται ότι φοβάται να χάσει και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τρομάξει με τις τακτικές αυτές», είπε ο Ποντόλιακ. 

«Δεύτερον, δηλώνει για άλλη μια φορά τη συμμετοχή του στο έγκλημα. Παραβίαση της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε.

Επιφυλακτικός ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ωστόσο, θέλοντας να ρίξει τους τόνους, παραμένει επιφυλακτικός για τα νέα σχέδια της Ρωσίας και επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι ο Πούτιν έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή του να τοποθετήσει πυρηνικά στη Λευκορωσία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δέσμευση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι σχολίασε σήμερα Κυριακή: «Θα πρέπει απλώς να παρακολουθήσουμε και να δούμε πού θα πάει αυτό».

«Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι έχει εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση ή ότι έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο Κίρμπι στο «Face The Nation» του CBS.

Τόνισε επίσης ότι τίποτα επί του παρόντος δεν οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες «να αλλάξουν τη θέση (τους) όσον αφορά τη στρατηγική αποτροπή».

Πηγή: skai.gr