Πόσο γρήγορα περιστρέφεται η Γη;

Η Γη κινείται συνεχώς. Όπως ήδη γνωρίζουμε, δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τον ήλιο, αλλά και από τον ίδιο της τον άξονα, σαν μια μπάλα μπάσκετ στην άκρη του δακτύλου ενός παίκτη.

Πόσο γρήγορα λοιπόν κινείται η Γη; Με άλλα λόγια, πόσο γρήγορα περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και πόσο γρήγορα περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο; 

 Η Γη ολοκληρώνει μια περιστροφή στον  δικό της άξονα περίπου μία φορά κάθε 24 ώρες (ή, για να είμαστε ακριβείς, κάθε 23 ώρες, 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα). Η γη έχει περιφέρεια 24.898 μίλια (40.070 χιλιόμετρα), οπότε όταν διαιρείται η απόσταση με το χρόνο, αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης περιστρέφεται με  1.670 χιλιόμετρα ανά ώρα (1.037 μίλια / ώρα).

Παράλληλα, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο με ταχύτητα περίπου 110.000 χιλιόμετρα ανά ώρα (67.000 μίλια/ώρα), σύμφωνα με το «Ask an Astronomer», ένα blog που διευθύνεται από αστρονόμους στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι λαμβάνοντας την απόσταση που ταξιδεύει η Γη γύρω από τον ήλιο και διαιρώντας τη με το χρονικό διάστημα, αυτό αρκεί για να ολοκληρωθεί μια τροχιά (περίπου 365 ημέρες)

Το «Ask an Astronomer» εξηγεί τα μαθηματικά: Για να υπολογίσουν την απόσταση της Γης γύρω από τον ήλιο, αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι επιστήμονες είναι να προσδιορίσουν την περιφέρεια ενός κύκλου. Γνωρίζουμε ότι η Γη απέχει, κατά μέσο όρο, περίπου 93 εκατομμύρια μίλια (149,6 εκατομμύρια χλμ.) από τον ήλιο και γνωρίζουμε ότι ταξιδεύει σε ένα γενικά κυκλικό μονοπάτι (είναι στην πραγματικότητα πιο ελλειπτικό, αλλά είναι πιο απλό να γίνει αυτή η εξίσωση με κύκλο). Αυτή η απόσταση μεταξύ του ήλιου και της Γης είναι η ακτίνα του κύκλου. Για να αποκτήσετε την περιφέρεια αυτού του κύκλου, η εξίσωση είναι ακτίνα 2 * π *ακτίνα ή 2 * 3,14 * 93 εκατομμύρια μίλια. Μόλις υπολογιστεί η περιφέρεια (η απόσταση της Γης γύρω από τον ήλιο σε μία τροχιά), μπορεί να προσδιοριστεί η τροχιακή της ταχύτητα.

Πηγή: livescience