Κλείσιμο

Συμμετοχή του Νίκου Δένδια στην Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου «Πρόληψη διαρροής Δεξαμενόπλοιου Safer»

Aντικείμενο ήταν η εξεύρεση πόρων για την αντικατάσταση του δεξαμενοπλοίου Safer, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Υεμένης.

Στην Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου “Πρόληψη διαρροής  Δεξαμενόπλοιου Safer που διοργάνωσε η Ολλανδή Υπ. Εξωτερικού Εμπορίου Λίσε Σραϊνεμάχερ συμμετείχε την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας. 

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, η συμμετοχή του επιβεβαίωσε την προσήλωση της Ελλάδας στην UNCLOS (τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας), την προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Aντικείμενο ήταν η εξεύρεση πόρων για την αντικατάσταση του δεξαμενοπλοίου Safer, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Υεμένης.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πλοίο περιέχει τεράστια ποσότητα αργού πετρελαίου (αποτελεί πλωτή αποθήκη) και ο κίνδυνος διαρροής και πρόκλησης πρωτοφανούς περιβαλλοντικής καταστροφής είναι άμεσος και υπαρκτός.

Ενδεχόμενη διαρροή θα διέκοπτε την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε 1,7 εκατομμύρια άτομα στην Υεμένη, μέσω των λιμανιών της Χοντέιντα και Ας Σαλίφ.

Επιπλέον θα δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα στη διεθνή ναυσιπλοΐα μέσω του Καναλιού του Σουέζ για σημαντικό διάστημα.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει χρηματικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται με πρωτοβουλία της Ολλανδίας για την άμεση απομάκρυνση του εν λόγω πλοίου.

Με την ευκαιρία αυτή, επανέλαβε την καταδίκη των επιθέσεων εναντίον του εδάφους της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και την στήριξη του έργου του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ. 
 

Πηγή: skai.gr